Начало - Статии и новини - Дегустационни репортажи - Червените вина на Западно тракийската низина
Дегустационни репортажи
   

Червените вина на Западно тракийската низина

16 август 2010, Юлия Костадинова

Червените вина на Западно тракийската низина

Да дегустираш червено вино през лятото е доста интересно преживяване: не му е времето (според общоприетите правила за консумация на вино), но пък си зажаднял за глътка червено и след всички бели и розета, винаги ти се вижда страхотно удоволствие.

Вината на Западна Тракия бяха тъкмо тази приятна червена глътка между всички “бели” дегустации; дегустирахме ги на малко по-ниска температура от обичайната при сервиране (което ще рече 12-14 градуса), отворени между час и половина и два, за да покажат най-доброто от ароматите си.

Очаквахме високи оценки, защото имена като Беса валей, Румелия, Винарско имение Драгомир или изба Загрей вече са утвърдени, и те не ни разочароваха. Всъщност – очароваха ни, а ако трябва да направя кратък извод: вината от района, който условно сме нарекли Западно тракийска низина (между Асеновград, Поповица, Пловдив, Пазарджик, Панагюрище и до Септември), показаха, че при тях вече може да се говори за определен стил. Това, което ги обединява са наситените цветове, запазения свеж плод във вкуса и елегантните, без да са твърде мускулести, стегнати тела, както и един специфичен акцент в аромата, напомнящ пръст (земя), дори мастило.

Знаете, вероятно, че тъкмо западната част на Тракийската низина се смята за родина на мавруда. И въпреки това само две от вината, които дегустирахме бяха чисти мавруди. Но пък и двете бяха много добри (Между другото Джансиз Робинсън публикува картко ревю на Vinica 2007 на своя сайт, можете да прочетете повече тук).

Сортовите вина като цяло бяха по-малко от купажните, но блендовете тук са си много сериозни, със или без въздесъщия мавруд: Enira, Enira Reserva, Pitos, Karizma, Merul Selection и Semela получиха оценки между 86 и 90 точки.

Имахме шанса да дегустираме “вертикално” по две реколти от три популярни марки – Enira (2006 и 2007), Sarva (2007 и 2008) и Pitos (2007 и 2008). По-новите предстои да излязат на пазара в края на тази и през следващата година, но по всичко личи, че 2008 се очертава като по-добрата година. От своя страна 2007 е тъкмо готова за пиене и демонстрира това, за което всички говорим и пишем от известно време – новото, подобреното, сериозното и определено по-симпатично лице на българското винарство.

Вината, които участваха в дегустацията "Червени от Западна Тракия":

Enira Reservа 2006 Беса Валей

Vinica Zagreus 2008 мавруд Загрей

Pitos 2008 ВИ Драгомир

Karizma 2008 ВИ Драгомир

Pitos 2007 ВИ Драгомир

Enira 2006 Беса Валей

Cabernet by Enira 2008 Беса Валей

Easy by Enira 2008 Беса Валей

Semela 2006 Загрей

Sarva 2008 ВИ Драгомир

Merul Selection Reserve 2008 Румелия

Enira 2007 Беса валей

Sarva 2007 ВИ Драгомир

All in One 2008 ВИ Драгомир

Merul Cabernet Sauvignon Reserve 2008 Румелия

Merul Mavrud Reserve 2008 Румелия

Merul Merlot Reserve 2008 Румелия

Zagreus Cabernet Sauvignon 2006 Загрей

В дегустационната комисия на червените от Западна Тракия бяха Лияна Стоилова, Юлия Костадинова, Димитър Николов, Емил Коралов и Ханес Перфлер.

Напомняме, че дегустациите на DiVino се провеждат анонимно (“на сляпо”, с кодирани проби), безплатни са и са доброволни. Всеки производител или вносител може да участва като изпрати проби, стига виното да отговаря на зададената предварително тема. Съответно всеки може да се въздържи от участие и това е причината някои вина, които познавате, да не присъстват сред дегустираните проби. Следащата тема ще бъде “Български розета от актуална на пазара реколта”.