Начало - Статии и новини - Новини - Новото Божоле е вече тук!
Новини
   

Новото Божоле е вече тук!

17 ноември 2011, DiVino

Новото Божоле е вече тук!

Новото Божоле е вече тук! Както повелява традицията, а и законът, новата реколта от това вино се пуска в 00.00 часа на третия четвъртък от ноември.

Правилата са строги и важат за всички страни по света, където се изнася Божоле нуво. Местата у нас, където се отбелязва и предлага новата реколта на младото френско вино, са много. По традиция, бистро L'Etranger ще отпразнува идването на новото Божоле на самия 17 ноември. На масите на френското бистро ще се предлагат вината на Château de Pizay. От 16 до 19 часа на 18 ноември магазин La Cave отваря врати за младото Божоле, като гост ще бъде Паскал Дюфетър, технолог и директор на Château de Pizay. Вината на Château de Pizay ще се предлагат още във Fun House the clock и винобар Trovatore. В новооткритото А'Tuin Coffee&Diner ще бъде представено новото Божоле на Henry Fessy. В продължение на 10 дни софийският Павилион ще предлага само Божоле на Georges Duboeuf. Според самия Жорж Дюбьоф, 2011 е изключителна година за Божоле! Началото на новото Божоле с вината на Duboeuf ще отбележат и в Black Label whisky & music с Досю Амуджев и френски шансони. Освен младите вина на Joseph Drouhin в Casavino ще можете да намерите и Божоле нуво на Mommessin и Domaine Chasselay.

Традицията Божоле нуво

По време на втората световна война Франция била разделена на две части. Париж се намирал в окупиранато от Германия част, а Лион - в свободната. Производителите на Божоле имали навик да носят младото си вино в бистрата на Лион. Голяма част от хората на изкуството и литературата, които прекарвали часове наред по заведенията, се изнесли именно към Лион, където имали възможност да опитват новото Божоле.
Това ставало обикновено около 15 ноември. Датата обаче можело да се падне в събота или неделя, когато магазините и ресторантите са затворени. И така, спрели се на четвъртък, тъй като идвал края на седмицата, а това е добре за консумацията на Божолето.
След освобождението на Франция, производители от Божоле започнали да носят виното си и в Париж, където то било вече познато на тамошните хора. Постепенно с традицията да се пие младо Божоле се запознали и чужденците, идващи в Париж – от Англия, Германия, Швейцария... В днешно време пазар №1 за износ на божоле нуво са Съединените щати, които изместват Япония. На трето място се нарежда необятният руски пазар. Следват Швейцария, Германия и Холандия. В страните, които познават Божолето отдавна се наблюдава известен спад в търсенето, докато в новите пазари от Централна и Източна Европа интересът е голям и търсенето расте.

И така, Le Beaujolais nouveau est arrivé и в България!