Начало - Статии и новини - Дегустационни репортажи - #1 в DiVino Топ 10 за 2014
Дегустационни репортажи
   

#1 в DiVino Топ 10 за 2014

12 февруари 2015, DiVino

#1 в DiVino Топ 10 за 2014

Maryan Reserve 2012

DiVino рейтинг 4
91 точки
43 лв.

Производител: Марян

Произход: България, Тракийска низина, с. Асеновец (Нова Загора)

Виното, което зае първата позиция в класацията ни за 2014 година идва от една нова, бутикова изба. Това е изба Марян, която се намира в едноименното село Марян, разположено в красивия Еленски Балкан. Дело е на енолога Стефан Чоранов. Решихме, че е най-добре да му дадем думата и той да представи тази кадифено мека, комплексна и пищна "резерва".

Разкажете ни малко повече за себе си и за изба Марян.

Работя повече от 25 години като агроном и за това време съм проектирал и ръководил засаждането на лозя в почти всички райони на България, както и в Тоскана. Имах възможността да пътувам до Франция и Италия при подбора на сортовете лози и там дегустирах различни по стил и концепция вина. Съчетаването на двете разделени у нас професии на лозаря и винаря е моя отдавнашна мечта, която успях да реализирам в началото на новия век.

Роден съм и съм отраснал в Свищов, където от малък животът ми беше свързан с лозята. Там е въпрос на чест за всяко семейство да има лозе, което да отглежда и да прави вино, с което се гордее. Моят баща ми предаде първите уроци по лозарство и винарство.
Когато не съм на лозето или в избата, обичам китарата и настроението, което тя носи на приятелите ми. А откакто съм в Марян, открих нова страст – събирането на диви гъби.

Как попаднахте в Марян?

Идеята да се създаде малка винарска изба в село Марян, където да правим мечтаните вина, е обща – на собствениците (семейство Иванови) и моя. 75% от персонала на избата сме ние – Светла, Илия, Петър Иванов и аз. Всички вложихме много любов и всеотдайност, споделяме общи идеи и ценности и така създадохме винарната и вече четвърта година правим нашите вина.

Как се роди Maryan Reserve?

Нашата идея винаги е била да създаваме вина с индивидуалност и собствен характер. Именно затова червените ни вина са купаж основно от  мерло, каберне совиньон и каберне фран. Така се получава вино с комплексни и многопластови вкусове и аромати, а хубавият дъб благородно ги развива и допълва. Решихме да използваме употребявани дъбови бъчви, за да позволим на виното да изяви своя плодов характер, без дъбът да доминира. При нас червените вина ферментират и стареят в бъчви минимум 9 месеца. След това определяме и правим купажите за вината. Убедихме се, че виното от всяка бъчва „живее“ свой собствен живот и с времето се променя. Така че опитвайки виното от всяка реколта, оценихме потенциала на най-добрите бъчви и ги отделихме като резерва, като ги оставихме да отлежат общо 24 месеца. Всяка година виното Maryan Reserve е различно като количество, но не повече от 5-7 % от общо произведеното вино.

Как постигнахте този прекрасен резултат и така ли си представяхте виното Maryan Reserve 2012 в първите стъпки на правенето му - на лозето, при ферментациите, при избора на дъб?

Работата в избата е съвместна - всички участват в раждането на всяко вино – идеите, технологиите и осъществяването им са резултат на всеотдайността и любовта към виното на всички нас.

В началото, на лозето, исках най-здравото, най-добре узрялото и ароматно грозде. След това всички много се постарахме да получим елегантно вино с комплексен и многопластов аромат и вкус. Когато оставихме Maryan Reserve да отлежи още 12 месеца, видяхме какво прави френската дъбова бъчва с нашето вино – направи го нежно, кадифено, с дълъг и запомнящ се вкус, добави аромат на кожа, тютюн и загатване за евкалипт...

Ще споделите ли малко повече информация за лозето, гроздето, добивите и подбора, някои специални лозарски практики, а и няколко думи за винификацията и отлежаването?

Лозето се намира в село Асеновец, Нова Загора, на 65 км от Марян и има уникално разположение (и тероар) в подножието на Средна гора - с южно изложение, проветриво, с песъкливо-глинести почви. Добивът се ограничава със зимни и летни резитби. Към различните сортове подхождаме индивидуално с оглед техните особености при натоварването, вида на формировката и типа на резитбата. Брането се извършва ръчно в касетки от по 10 кг, така не се допуска деформиране на гроздето. След естествено охлаждане на гроздето на следващата сутрин с температура на околната среда 8-10 градуса С, то се ронка и мачка във ферментаторите. Източват се около 25% от мъстта за розе и по този начин се концентрира гроздовата каша. Бурната ферментация се извършва с разбиване на шапката - през 3 часа, ръчно, със специални бъркалки. Тихата и малолактичната ферментация се провеждат в дъбови бъчви barrique. В същите тези бъчви продължава животът на виното. Купажирането се прави след 9 месеца отлежаване, дегустация и определяне на пропорциите на отделните сортове по показатели – степен на развитие на виното, фенолната му натовареност, баланс между киселини и танини, ароматен комплекс и вкус, потенциал за стареене и т.н.

Как бихте съпоставили Maryan Reserve 2012 спрямо Maryan Reserve 2011?

Maryan Reserve 2011 е мерло & каберне совиньон & каберне фран в съотношение 20% & 60% & 20%. През 2011 година отделихме две бъчви като Reserve и резултатите бяха отлични.

Марян Резерва 2012 е от 60% каберне совиньон % 25% мерло & 15% каберне фран. 2012 година беше уникална за нашата изба – добивът от лозето беше 300 кг/дка, а гроздето беше здраво, с изключителни аромати и вкус. Виното от тази реколта е отлично, показа много добър потенциал за отлежаване и затова отделихме повече бъчви за Reserve. То тепърва ще се развива в бутилката, но мисля, че отсега можем да кажем, че сме надминали Maryan Reserve 2011! 
(Интервюто взе Вили Гълъбова).

Дегустационна характеристика:

Жив, плътен тъмно гранатов цвят с меки керемидени оттенъци. Сложен, но едновременно фин и въздействащ нос, който напомня аромата на топла млечна царевица с масло, печена червена чушка, съблазнителни плодови аромати на черна череша и къпина, цветя, мента и какао. Гъвкаво, стопено, сатенено фино тяло с великолепна, гладка танинова структура и къпиново-какаов финал. Много дълго и благородно. Може да се съхранява поне пет години (2015-2020).

Първа дегустация - септември 2014.

Другите вина от ТОП 20