Начало - Статии и новини - Дегустационни репортажи - #10 в DiVino Топ 10 за 2014
Дегустационни репортажи
   

#10 в DiVino Топ 10 за 2014

03 февруари 2015, DiVino

#10 в DiVino Топ 10 за 2014

Yamantiev's Marble Land Red 2010

DiVino рейтинг 4
92 точки
26 лв.

Производител: Ямантиеви

Произход: България, Тракийска низина, Ивайловград

Купажът е от Cabernet Sauvignon & Merlot & Syrah от собствените лозя на една неподражаема семейна изба. Собствениците и уайнмейкъри Ивана и Юлиян Ямантиеви са едни от колоритните образи в българското вино. След като стъпват в ивайловградския край през 1993 те решават да се отдадат на виното и до днес са убедени, че са направили правилния избор като място и призвание. С удоволствие разказват хилядолетната история на региона и определят вината си като наследство на три културни епохи – тракийската, римската и средновековната. Придобиват винарната през 2000 година, през 2002 напълно я модернизират, а през 2006 и 2007 засаждат 70 ха лозя с традициони сортове: каберне совиньон, сира, пино ноар, мерло, аликант буше, траминер, вионие, мускат и шардоне. През 2013 те увеличиха лозята си с още 45 ха в Ивайловград и нови 100 ха до пловдивското село Цалапица. Ямантиеви произвеждат три основни серии вина. Базовата им марка е Villa Armira, след това са резервите Yamantiev’s и на върха на качествената пирамида е виното от бранда Marble Land, или по-точно - от лозето с мраморни късове. Под марката Marble Land те правят две вина: червеният купаж, който представяме тук на заслуженото 10-то място в класацията ни, и значително по-популярното 100% чисто шардоне Marble Land, с което избата фактически се прочу.

Особено ни е приятно, че този път акцентът пада върху червеното, а не върху бялото Marble Land, защото според нас качествата на този купаж са забележителни.

Цветът му е непрогледен, мастилено червен. Пикантно - плодов нос с нотки на бял риган, амарето (горчив бадем с ликьор от вишна) в черен шоколад. Пищно, но същевременно фино и гъвкаво тяло с отлични зрели черни плодове, мокър мъх и подправки в дългия, елегантен и запомнящ се финал. Отлично, гъвкаво и благородно вино с потенциал. Да отлежава между 2015 и 2020 година.

Първа дегустация - декември 2014.

Другите вина от DiVino ТОП 20