Начало - Статии и новини - Дегустационни репортажи - #2 в DiVino Топ 10 за 2014
Дегустационни репортажи
   

#2 в DiVino Топ 10 за 2014

10 февруари 2015, DiVino

#2 в DiVino Топ 10 за 2014

BV by Enira 2010

DiVino рейтинг 4
92 точки
72 лева

Производител: Домейн Беса валей

Произход: България, Тракийска низина, с. Огняново (Пазарджик)

Deja Vu? Имате ли усещане, че нещата някак се повтарят? Вероятно да, след като второто място в класацията ни отново е заето от вино, което сме свикнали да виждаме сред най-награждаваните български вина. Съвсем заслужено!

Подгласникът на Номер Едно е великолепното и благородно BV by Enira на Беса валей - емблема на винарната в Огняново и едно от истински тероарните вина на България. За поредна година то доказва, че в Домейн Беса валей вече можем да говорим за изграден стил и вина със собствена физиономия (имаме предвид не само него, а всички продукти на талантливите уайнмейкъри на избата).

Реколта 2010 е сред най-успешните за Беса валей, а четирите сорта в бленда на BV (мерло & сира & каберне совиньон & пти вердо), разпределени в лозов масив от 135 хектара са били в пълно плододаване при среден добив от 450-550 кг/дка. Енологът на бесите - Светлозар Джуров - споделя, че в климатично отношение годината е била капризна - с мека зима, прохладна пролет и горещо лято, но и с период на интензивни валежи (юни и юли), сух и топъл септември и отново валежи през октомври.

"Имахме традиционно дълъг гроздобер от два и повече месеца с идеята да берем в подходящ момент, индивидуален за всеки сорт и парцел. Получихме изключителни резултати със сира и пти вердо: зрял, балансиран плод с висока концентрация на цвят в ципите. Мерлото и кабернето се получиха с типични за сортовете характеристики, средно структурирани и с богат ароматен профил. Стилът ни на винифициране не се промени, т.е. отново имахме дълги ферментации и бавна екстракция на плода, последвани от съзряване в дъбови бъчви", споделя той.

BV by Enira е не просто най-доброто вино на Домейн Беса валей, но е предизвикателството на Светлозар и екипа му, с безценната помощ на консултанта Марк Дворкин, да извлекат максималното от всеки парцел, от сока на всяка чепка грозде и да получат накрая един балансиран, комплексен и разпознаваем в годините продукт. Според нас бесите отново са се справили блестящо! И да не забравяме, че BV by Enira бе първото вино в първата класация на DiVino... Deja Vu!

Красив, жив гранатов цвят с меки керемидени оттенъци. Носът е дълбок, сложен и въздействащ с конфи нотки на вишнево сладко с карамфил и кардамон, кедрово дърво, тютюн, мармалад от сини сливи, дим, кожа и млечен шоколад. Сочно, пикантно и същевременно суперконцентрирано, с великолепни, зрели, заоблени танини. Вино, което оставя изключително дълги впечатления за едновременно пикантен и плодов послевкус и гарантира приятни преживявания и след няколко години. Благородно, комплексно и хармонично. (2015-2020).

Първа дегустация - декември 2014.

Другите вина от DiVino ТОП 20