Начало - Статии
Статии и новини
Рубрики:

Вината на Бали - в очакване на неочакваното

Екваториално лозарство, има ли такова нещо? Отговорът е положителен - да, екваториалното лозарство съществува и дори има амбицията да се развива и разраства.

България в топ 10 на Spirits Selection за първи път, по подадени мостри

Рекорден брой напитки от България ще се съревновават тази година за медал в международния конкурс Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles, който ще се проведе в Пловдив от 20 до 25 август. За първи път страната ни е сред 10-те държави в света с най-много мостри за участие в конкурса. България е на 7-мо място. След нас са Испания, Белгия и Великобритания, а пред нас – традиционни производители като Франция, Китай, Италия, Тайланд, Бразилия и Мексико.

Ром - толкова сложен и прост едновременно

Напитката, която обобщено наричаме ром, нерядко е поставяна на технологичния връх в пирамидата на сложната индустрия на високоалкохолните напитки. В думата “ром” са събрани и толкова много емоции: носталгия по едно отминало пиратско време, чувството за връщане към героичните времена на Карибите, блянът по безгрижието и лекотата на битието...

Почина прочутият френски готвач и ресторантьор Жоел Робюшон

На 73-годишна възраст почина един от най-прочутите френски шеф-готвачи и ресторантьори Жоел Робюшон.

Кампания за въвеждането на емотикон с бяло вино

Емотикони с червено вино се използват стотици пъти на ден по всички социални мрежи и медии като Instagram, Facebook или Whatsapp. Любителите на бялото вино обаче нямат аналогичен начин за изразяване.

Изключи телефона и получаваш вино

Ресторант в Сидни възнаграждава клиентите си с чаша вино, ако се откажат от мобилните си телефони докато се хранят.

Рокаджиите от Пърл Джем продават вино с благотворителна цел

Лимитираната серия вино на американската рок група Пърл Джем беше разпродадена в рамките на само 15 минути. Идеята на Еди Ведър и компания е да помогнат на големия брой бездомни хора в Сиатъл, където е създадена и групата. Пускането на виното с името Home x Away съвпадна с началото на турнето на Пърл Джем, което започва на 8 август в Сиатъл и ще продължи до 4 септември в Бостън.

Андре Токев в търсене на Кулинарното наследство на България

До 30 септември продължава изпращането на автентични рецепти за конкурса Кулинарното наследство на България. Инициативата на Метро България в партньорство с Българската асоциация на професионалните готвачи е в подкрепа на оригиналната българска съкровищница от традиционни храни, а DiVino и Меню са медийни партньори.

Позволиха използването на мрежи за защита от градушка във френските лозя

След продължилите няколко години тестове в Бургундия, френският Национален институт за наименованията за произход (INAO) разреши използването на мрежи срещу градушка.

В Австрия ще бъде предизвикана дискусия за т. нар. директни сортове

Шест сорта грозде са забранени за преработване във винарската индустрия на Европейския съюз. Това са отело, ной, изабел, жак, клинтън и хербемонт. Въпреки това обаче, общоизвестен факт е, че продължават да се произвеждат вина от тях в домашни условия из цяла Европа и не само, ами тези сортове дори имат своите поклонници, посочват експерти от австрийската асоциация Arche Noah, която се грижи за опазване на наследството и биоразнообразието в страната.