Начало - Статии и новини - Дегустационни репортажи - #3 в DiVino Топ 10 за 2014
Дегустационни репортажи
   

#3 в DiVino Топ 10 за 2014

10 февруари 2015, DiVino

#3 в DiVino Топ 10 за 2014

Castra Rubra Butterfly’s Rock Single Vineyard 2010

DiVino рейтинг 4
92 точки
35 лв.

Производител: Телиш/Кастра Рубра

Произход: България, Тракийска низина, с. Коларово (Харманли)

"Големият брат" на победителят от миналогодишната ни класация - Castra Rubra 2009 е Butterfly's Rock - първото вино на изба Телиш/Кастра Рубра.

Butterfly's Rock или "Скалата на пеперудата" е едно настина Голямо вино.

В концепцията му от началото до края няма грешки: лозята на Кастра Рубра в село Коларово (Харманли) са едни от най-добрите в страната, засадени преди десетина години върху изключителните, червени почви на района - карбонатни, силно дренирани и песъчливи. Всеки от четирите сорта в бленда се бере от различен парцел (един и същ за Butterfly's Rock всяка година, обаче), в различно време при оптимална зрялост. Всеки един от четирите участници в купажа се винифицира отделно в дървени съдове (барел ферментация), а последвалата малолактична ферментация се извършва само в чисто нови френски бъчви (винаги). След откаляването бъчвите с виното прекарват още около шест месеца в специално помещение с контрол на температурата и влажността, докато не дойде момента за финалния бленд. Когато дойде това време се взимат вина от различните сортове и партиди и така се оформя бъдещото бебе Butterfly's Rock. След това то се връща в бъчвите и там отлежава още 18 месеца. Накрая се връща на едно място и цялата партида се бутилира наведнъж. Виното не се филтрира, не се бистри и не се стабилизира, и за това очаквайте благородна утайка в бутилката след известно отлежаване във Вашата изба. Идеята на този бленд е много проста: максимално чист продукт от гроздето, през ферментацията до бутилката. От реколта 2010 са произведени 9 900 бутилки по 750 мл и 510 магнума.

"Художникът" на Butterfly's Rock или човекът, който прави крайния купаж е Мишел Ролан. Съотношението на сортовете в реколта 2010 е 32% мерло & 36 % каберне совиньон & 21% каберне фран и 11% сира. Всяка година то е различно. Самата ферментация и наблюдаването на виното се извършва от енолозите на избата Антон Димитров и Пламена Костова, а всичко казано до тук нямаше да е възможно без Цветан Георгиев, управител на Кастра Рубра. Вероятно повечето от почитателите на виното знаят кой е Мишел Ролан, но за онези, които сега виждат името му за първи път, препоръчваме да прочетат биографичната му книга Мишел Ролан - виненият гуру.

И накрая, ако се чудите какво се крие зад нежното заглавие Butterfly's Rock, това е една малка частица от тероара на магическия Южен Сакар, а именно един вид гигантска нощна пеперуда, голяма колкото човешка длан!

Блендът е Merlot & Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc & Syrah. Цветът е жив, много интензивен гранат. Многопластов, благороден нос, в който веднага се разкриват фини нотки на ликорис и мента, заедно с добре съхранени, зрели горски плодове, кожа, какао, масло и мока, печени червени чушки и сладки подправки. Великолепна, пищна структура с кадифено зрели танини и елегантен, деликатно минерален финал. Забележителен потенциал за отлежаване. (2013-2020).

Първа дегустация - декември 2013.

Другите вина от ТОП 20