Начало - Статии и новини - Дегустационни репортажи - #4 в DiVino Топ 10 за 2014
Дегустационни репортажи
   

#4 в DiVino Топ 10 за 2014

09 февруари 2015, DiVino

#4 в DiVino Топ 10 за 2014

Dragomir Cabernet Sauvignon & Merlot Reserve 2011

DiVino рейтинг 4
92 точки
59 лева

Производител: ВИ Драгомир

Произход: България, Тракийска низина, с. Горно Белево (Стара Загора)

Dragomir Reserve за поредна година е сред най-добрите български вина според DiVino.

Купажът е в стил Бордо, с постоянен сортов състав каберне совиньон - 60% & мерло - 40%, а реколта 2011 е четвъртата поредна за виното.

Енолозите на винарско имение Драгомир - Наталия Гаджева и Константин Стоев - винаги са споделяли, че основният принцип залегнал в работата им е да променят представите за българското вино и да накарат света да го види такова, каквото го виждат, и правят, те - интересно, атрактивно, със собствено лице. Освен, че представлява качественият връх в портфолиото на избата, Dragomir Reserva е и виното, което най-пълно отразява тероара, от който идва. Лозовият масив се намира в землището на с. Горно Белево, (старозагорска област), на южен полегат склон и върху варовикови и канелено-горски почви. Насажденията са 9-годишни.

Технически детайли:

Гроздоберът е стартирал на 22.09.2011 за мерлото и на 13.10.2011 за каберне совиньона, изцяло на ръка и в касетки от 11-13 кг. След приемането в избата гроздето престоява 18 часа в хладилна камера при температура 6°С.

Следва сортиране за отстраняване на всички некачествени зърна, ронкане и ферментация в резервоари от неръждаема стомана. Направени са студена мацерация и постферментативно настойване с твърдите частици. Малолактичната ферментация е протекла за около 20 дни в нови френски дъбови бъчви.

Вината от мерло и каберне совиньон отлежават по отделно за 18 месеца в нови френски дъбови бъчви от различни производители и с различна степен на изпичане.

Бутилирано е през юни 2013. Произведени са 2250 бутилки (750 мл) и 195 бутилки магнум (1.5 мл).

За поредна година - голямо "браво" на Коцето и Наталия за това вино с огромен потенциал за отлежаване. Както сме отбелязали и в дегустационната му характеристика, препоръчваме да се изчака поне година - две и тогава да се отвори за консумация.

Изключително наситен, мастилен цвят - тъмен гранат с керемидени оттенъци. Въздържан, но сложен и многопластов нос, в който се разкриват нотки на сочна черна череша, арония, кафе и какао, табак (дори катран) и дим, заедно с мъх и варовик на втори план. Свежо, екстрактно и суперконцентрирано с много добре узрели, велурени танини, с добре запазен плод и опушено-кафеен, много дълъг финал. Мощно вино с потенциал. Препоръчваме да се изчака и да се отвори поне след година; достойно за всяка колекция. (2016-2022)

Първа дегустация - декември 2014.

Другите вина от ТОП 20