Начало - Статии и новини - Дегустационни репортажи - #5 в DiVino Топ 10 за 2014
Дегустационни репортажи
   

#5 в DiVino Топ 10 за 2014

07 февруари 2015, DiVino

#5 в DiVino Топ 10 за 2014

Katarzyna Reserve 2009

DiVino рейтинг 4 
91 точки
110 лв.

Производител: Катаржина Естейт

Произход: България, Тракийска низина, с. Мезек (Свиленград)

Това е едно от вината, които редовно присъстват в челото на нашата класацията още от самото й създаване и също едно от малкото (засега) български вина, които получиха международно признание. Причината за пореден път е ясна: Katarzyna Reserve е вино от международна класа и величина! Полирано и изтънчено, това е първото вино, което получи оценка над 90 точки от сайта на Робърт Паркър – the Wine Advocate, и заяви висок стандарт за българското вино изобщо. Единственото предизвикателство оттук насетне пред уайнмейкърите на Катаржина Естейт ще бъде да задържат летвата толкова високо вдигната, колкото бе досега.

Както и предходните реколти, и тази е дело на двамата очарователни енолози - братята близнаци Свилен и Иван Кисьови, които работят във винарната от самото начало.

Първото вино на Катаржина Естейт – резервата, e винаги купаж от каберне совиньон и мерло. В случая реколта 2009 е с точно съотношение в бленда от 55% каберне совиньон, 43% - мерло и едва 2% сира, като щипка allspice. Ферментацията е изцяло в бъчви от 400 литра, френски дъб (разбира се), където после се оставя да отлежи още 18 месеца. След бутилирането Katarzyna Reserve прекарва още 2 години в бутилка и чак тогава се появява на пазара.

Плътен, тъмно гранатов цвят с карамелено-керемидени оттенъци. Сложен и елегантен нос с нюанси сушени черни плодове, сладки подправки, сушени домати, какао и кафе. Плътно, но елегантно тяло с ликьорени черни плодове, канела и карамфил, какао и черешов ликьор. Дълго, сухо, пикантно вино с потенциал. Може да се пие вече, но ще бъде по-добре след една година и може да се пази поне 4-5 години. (2015-2019).

Първа дегустация - ноември 2014.

Другите вина от DiVino ТОП 20