Начало - Статии и новини - Дегустационни репортажи - #6 в DiVino Топ 10 за 2014
Дегустационни репортажи
   

#6 в DiVino Топ 10 за 2014

07 февруари 2015, DiVino

#6 в DiVino Топ 10 за 2014

Zagreus Winery Vinica 2011

DiVino рейтинг 4
91 точки
27 лв.

Производител: Загрей

Произход: България, Тракийска низина, с. Виница (Първомай)

Vinica е червеното вино, което винарна Загрей смята за своя запазена марка. Произведено е от 100% чист мавруд от собствените лозя на имението, разположени недалеч от село Виница, дало и името на виното.

Ценителите добре познават това вино заради специфичните му и безспорни качества, които се дължат на един подход, малко познат у нас, но много разпространен в областта Венето в Северна Италия. Става дума за метода "апасименто" (засушаване на зърната), по който се произвеждат прочутите вина Амароне, заимстван и добре приложен от винарите в Загрей. Vinica се поизвежда от гроздови зърна, които се сушат на открито в продължение на два месеца след като са обрани.

Vinica за първи път влиза в челото на нашата класация, но още с реколта 2007 привлече вниманието на един от най-известните винени автори в света - Джансис Робинсън от Великобритания. Тя го обяви за "необичайно, амбициозно и успешно вино от класическия за България сорт мавруд".

Разпознаваемият характер и отличителен вкус, концентрацията и великолепната стуктура на реколта 2011 също заслужават подобни определения, според нас. Отлична работа на собственика Димитър Костадинов, енологът Таня Стефанова и целия екип на Загрей!

Много жив, непрогледен гранатово червен цвят с меки керемидени отблясъци. Носът е много красив и развит с нотки на кардамон, бергамот, бял пипер, сухи цветя, сушена вишна с ванилия, ликорис. Тялото е балансирано, обемно и пикантно с устойчива свежест, дълго и елегантно със сортова, чаено-билкова атракция. Отлично и елегантно, много готово за пиене сега, но може да лежи. (2015-2019).

Първа дегустация - декември 2014.

Другите вина от DiVino ТОП 20