Начало - Статии и новини - Дегустационни репортажи - #7 в DiVino Топ 10 за 2014
Дегустационни репортажи
   

#7 в DiVino Топ 10 за 2014

06 февруари 2015, DiVino

#7 в DiVino Топ 10 за 2014

Midalidare Grande Cuvee 2012

DiVino рейтинг 4
92 точки
43 лв.

Производител: Мидалидаре Естейт

Произход: България, Тракийска низина, с. Могилово (Чирпан)

Мидалидаре Естейт имат в историята си едно първо място в класацията ТОП 10 на DiVino за своя Midalidare Grand Vintage Malbec Mogilovo Single Vineyard 2010 (#1 за 2012).

Приятно е отново да видим тяхно вино сред най-добрите български вина и тази година това е Midalidare Grande Cuvee 2012.

Преди да го представим искаме отново да обърнем внимание съвсем накратко на избата в село Могилово, което се намира в близост до Чирпан. Разположена в меките гънки на Средна гора, винарната е заела сградата на стария свинекомплекс в селото, но така атрактивно преправен, че никога не бихте се досетили!Елегантните сгради с изчистен дизайн и японската градина пред тях доказват, че с много вкус и правилно мислене, нещата могат да изглеждат добре.

В имението работят двама добре познати винари, които също сме представяли многократно. Това са Александър Алексиев и Николай Катеров, които за поредна година ни изумяват не само с постоянно добрата си работа, но и с отличното владеене както на червената, така и на бялата суровина. Многократно са доказвали, че белите вина на Мидалидаре имат място сред най-добрите в страната и макар втори път в десетката да е тяхно червено, не спираме да се надяваме, че ще дойде ред и на белите им вина.

Midalidare Grande Cuvee 2012 е купаж от Merlot 50% & Malbec 40% & Cabernet Sauvignon 10%. Партидата е ограничена, като са произведени 2382 бутилки от 750 мл и 66 магнум бутилки.

Гроздето е селектирано от парцели с редуциран добив в близост до избата в Могилово. Преминава през процес на мацерация при ниска температура в продължение на 14 дни. Ферментацията се извършва в 400-литрови френски ферментационни бъчви, последвана от постферментативна мацерация в същите бъчви. Стареенето протича в комбинация от нови и ползвани веднъж френски бъчви. Виното не е обработвано с бистрители, не е стабилизирано на студ, не е филтрирано и отлежава в бутилка за една година преди да излезе на пазара.

Жив, много плътен гранатово червен цвят. Елегантен и благороден нос с нотки на кедър, табак и скъпа кожа, графит и черен шоколад. Мощно тяло, плътно и стопено с кадифени танини, зрели черни плодове и какао в дългия финал. (2015-2020).

Първа дегустация - декември 2014.

Другите вина от DiVino ТОП 20