Начало - Статии и новини - Дегустационни репортажи - #8 в DiVino Топ 10 за 2014
Дегустационни репортажи
   

#8 в DiVino Топ 10 за 2014

05 февруари 2015, DiVino

#8 в DiVino Топ 10 за 2014

Alexandra Estate Reserve 2011

DiVino рейтинг 4
91 точки
29 лв.

Производител: Александра Естейт

Произход: България, Тракийска низина, с. Орешец (Хармални)

Александра Естейт е в групата на най-новите попълнения в българското вино, чийто продукти се появиха на пазара през 2014 и веднага привлякоха внимание и с качествата си, и с атрактивна цялостна визия. Проектът e стартирал през 2012, но първите вина са от реколта 2011, когато е и първото плододаване на лозята на Александра Естейт (20 ха в с. Орешец, Харманлийско). Разположени са в подножието на Източните Родопи, със северно изложение, което дава възможност на гроздето да запази добри киселини. През 2013 Александра Естейт се разширява с още 10 ха лозя в с. Ракитница, Старозагорско, отглеждани органично и дори биодинамично.

Преди да построят двете си изби – в Ракитница и в Орешец, в Александра Естейт създават тази изключителна резерва през реколта 2011 с тяхното първо собствено грозде и част закупена суровина от по-стари лозя, но също от региона на Харманли. Винифицират я дефакто уайнмейкърите на Кастра Рубра – Пламена Костова и Антон Димитров в избата в село Коларово. Блендът е дело изцяло на младия винар Антон Димитров.

По принцип всички вина на имението се и ще се винифицират във френски бъчви (225 и 300 л). За Alexandra Estate в лозята работят Атанас Шидеров и Ерик Моро, а за винификацията и създаването на блендовете от 2012 нататък се грижат Александър Велянов и Тиери Аберер.

Изцяло нов играч на пазара за нас бе приятна изненада да ги открием, защото винарната не само има амбиции, но и ги оправдава. Дано продължат в същия дух!

Вино с красив гранатово червен цвят с керемидени отблясъци. Купаж от Cabernet Sauvignon (30%) & Merlot (30%) & Cabernet Franc (20%) & Syrah (20%). Сложни аромати с благородни акценти на малина, черен шоколад, бахар и дафинов лист, кедър и черна маслина. Плътно, мощно тяло с много добър баланс на свежест, зрели танини и зрял плод, с табак, сушен домат, какао и канела в послевкуса. Екстрактно и въздействащо вино с благородна осанка и потенциал. (2015-2020).

Първа дегустация - септември 2014.

Другите вина от DiVino ТОП 20