Начало - Статии и новини - Новини - Bollinger - шампанското на агент 007
Новини
   

Bollinger - шампанското на агент 007

18 юни 2016, Яна Петкова

Bollinger - шампанското на агент 007

Когато имаш сертификат за дворцов доставчик на Бъкингамския дворец от 1884 година насам и си питието на агента от същата държава с планетарно познатото кодово име 007, може да се приеме, че се намираш във Винената зала на славата на последните два века и рядко някой може да каже нещо ново и впечатляващо за теб.

Без да се опитваме да впечатляваме, ще разкажем за дегустацията на шампанско Bollinger, която се проведе на 16 юни 2016 в София. Дегустацията беше организирана от вносителя на Bollinger за България – фирма Енорама – и водена от Карл-Фредерик Рьотер, търговски мениджър за нашия регион и енолог.

Bollinger е на българския пазар в продължение на 10 впечатляващи години. Ненатрапчивото му, но стабилно присъствие е сякаш в унисон с политиката на къщата, която знае, че ще откриете Bollinger, когато сами сте готови за това и когато наистина ще можете да оцените това, което се намира в чашата ви. Мощно, сложно и аристократично, Bollinger е едно от великите вина на нашето време.

Историята на Bollinger започва през 1829, когато съдбата събира в Aÿ един авантюристично настроен френски благородник, немски търговец и запленен от света на виното французин. Редица правилни и иновативни решения и смели глави на чело на къщата правят от Bollinger това, което тя представлява днес: една от последните семейни къщи в Шампан, собственик на сериозни площи от най-висококачествените лозя в региона, за която най-доброто не е стремеж, а ежедневно изражение на философията.

Стилът е определящото за всяка къща от Шампан, това е вкусовият герб и лицето, което феновете по цял свят се научават да обичат и разпознават отново и отново. Стилът на Bollinger се определя от следните три неща:
- сила и структура - пино ноар заема 60% от лозята на къщата и съответно от бленда на най-разпознаваемия им продукт - Special Cuvée;
- мекота - базовите вина ферментират в използвани дъбови бъчви от 228 литра. Почти никой вече не практикува това в Шампан, а бъчварят на Bollinger е последният базиран в региона;
- дълбочина - отлежават доста по-дълго от изискваното от закона – 3 години за Special Cuvée при изисквани от закона 15 месеца и 5 години за La Grand Année.

R.D.

Две думи за визията на мадам Лили Болинже (личност, за която препоръчваме да прочетете малко повече) и запазената марка на къщата. R.D. означава Récemment Dégorgé или дегоржирано наскоро. Мадам Болинже създава серията от легендарната реколта 1967 с идеята за шампанско едновременно отлежавало върху утайките за изключително дълго време (8 години), но свежо и ароматно поради факта, че е дегоржирано наскоро. Вкусова и стилова революция за времето си. Подобно на реколтовото La Grand Année и R. D. отлежава под корк, а не под метална капачка. Само изключителни реколти стават R. D. и, разбира се, Джеймс Бонд пие само него!

Ето вината, които опитахме:

Bollinger Special Cuvee Brut

Bollinger Rose Champagne Brut n/v

Bollinger La Grande Annee 2005

Bollinger La Grande Annee Rose 2004