Начало - Статии и новини - Новини - DiVino Топ 10 - 10 място
Новини
   

DiVino Топ 10 - 10 място

04 февруари 2016, DiVino

DiVino Топ 10 - 10 място

Остават броени дни, докато обявим цялата класация DiVino Топ 50 за 2015.
Ето кое е виното на десета позиция:

10. Villa Yustina Special Reserve 2011
91 точки
DiVino рейтинг 4
35 лв.

Първото вино на Вила Юстина е и десетото в списъка с 50-те най-добри български вина за 2015. Една елегантна резерва, бленд от класическите сортове на Бордо - мерло & каберне совиньон & каберне фран, с малко помощ от звездата на Бургундия - пино ноар. Смело решение на главния технолог на Юстина - Васил Стоянов (обявен за енолог на 2011 година от Съюза на енолозите в България), и добре преценено, защото ролята на бургундеца е решаваща за комплексността на този купаж. Заедно с Васко Стоянов в избата работят още двама много талантливи български винари - Костадинка Рахова и Илия Лунголов, а агроном е Николай Траянов.

И все пак без страстта към виното на Милко Цветков, собственик на Томика Метал - един от най-големите производители на оборудване за хранително-вкусова промишленост и винарство, едва ли щеше да я има и Вила Юстина. Симбиозата между хоби и професия ражда идеята му за собствена изба и така през 2006 на хоризонта на българското вино изгря нова звезда - Вила Юстина. През 2012 за пръв път винифицират в собствената си изба в село Устина (недалеч от Пловдив, в подножието на Родопите), гроздето от собственото си лозе. Терените в местността Горката, край Перущица, където са лозята, са с подходящи почви за бели сортове: совиньон блан и гри, коломбар, шардоне, траминер, алиготе и семийон. В западния край на масива върху глинести почви са засадени пино ноар, мерло и каберне фран, които именно дават този великолепен резултат, който заслужено влезе в нашия топ 10.
Дегустационна характеристика:
Бленд от Merlot & Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc & Pinot Noir с интензивен, непрогледен гранатовочервен цвят. Въздържан, но сложен и класен нос с нотки на сушени черни плодове, прясно смлян пипер, печена чушка, топли землисти нотки и пикантни акценти на тютюн, катран. Елегантно и гъвкаво, фино и хармонично тяло с отлична свежест и пикантност. Забележителен, средно дълъг финал, който остава спомен за пикантни подправки и тютюнев лист. Вино с потенциал. (2016 - 2021). 2050 бутилки.

Как дегустираме