Начало - Статии и новини - Новини - DiVino Топ 10 - 3 място
Новини
   

DiVino Топ 10 - 3 място

11 февруари 2016, DiVino

DiVino Топ 10 - 3 място

Специален сорт, специална изба и двама специални винари са на трето място в класацията DiVino Топ 50.

3. Rossidi Rubin 2013
91 точки
DiVino рейтинг 4
40 лв.

Рубин - българският скъпоценен камък! Един сорт, който преживява ренесанс и става все по-разпознаваема "визитна картичка" на нашите изби с вкус към по-модерен облик на виното. Сортът рубин е изненадваща кръстоска между френската сира (силно обагрена, с плътна структура и пиперено-цветисти аромати) и италианското небиоло (с танини като Колизеума и пикантен аромат също с леко цветист профил, заедно с нотки на месо, кожа, горски плодове). Затова никак не е изненадващо, че тяхното общо дете (когато е направено с любов!), притежава същия вълнуващ и сложен цветисто-пикантен характер, солидни танини и закачливи нотки на кожа и шоколад. И все пак има нещо свое, което го прави отделен сорт със собствена "хубост".

Точно такъв е рубинът на Росиди - сложен, парфюмено-цветист, в същото време пикантно-закачлив или в крайна сметка - вино със собствен характер. За добрата работа на екипа Росиди - Куриян & Георгиев, писахме в брой 19 на DiVino Magazine, но за онези, които не познават младите винари ще кажем, че те са хора с нестандартно мислене, правят къси серии от предимно сортови вина с индивидуален подход към всеки парцел и към всяка суровина. "Искаме вината ни да говорят сами за себе си", това е лайтмотивът на тандема Едуард Куриян (собственик на Росиди, винар, музикант и дизайнер) и Петър Георгиев (енолог и съдружник на Еди). Великолепна работа на момчетата от сливенската изба!

Дегустационна характеристика:
Красив, керемиденочервен цвят с развитие. Сложен, дълбок и подчертано парфюмен характер на нос с нотки на екзотични цветя, люляк, пипер, арония и тютюн за лула. Средно тяло, стегнато и сладко със среден, пикантно сух финал. (2016-2020). 2 500 бутилки.

Как дегустираме