Начало - Статии и новини - Новини - DiVino Топ 10 - 4 място
Новини
   

DiVino Топ 10 - 4 място

10 февруари 2016, DiVino

DiVino Топ 10 - 4 място

Броите ли дните до края на обявяването на класацията DiVino Топ 50? Сега отметнете още един и вижте виното на четвърто място.

4. Bessa Valley Enira Reserva 2010
91 точки
DiVino рейтинг 4
39 лв.

Първият победител в първата класация на DiVino топ 50 за 2011 бе не друго, а виното BV by Enira на Беса валей. Призът на първенеца тогава бе заслужено даден, заради всичко, което е този домейн: като се започне от избора на място за лозята и избата, безукорните насаждения с френски посадъчен материал и предимно френски сортове, прекрасната архитектура, класическото оборудване и най-добрите бъчви. Да не забравим и екипа - енолога Светлозар Джуров, агронома Венцислав Кендеров, консултанта Марк Дворкин и благородническото лице на избата - граф Стефан фон Найперг от Бордо. От самото начало на старта на проекта в село Огняново (близо до Пазарджик) се заговори за тях, но винарите на Беса не бързаха. Пуснаха първата си реколта през 2004 и сензацията беше голяма - вината с търговска марка Enira бяха с ясно очертан френски почерк, но все пак с български характер... Това остана като запазен знак за цялата продукция на домейна. Enira Reserva, заедно с BV и BV Syrah са на върха на качествената пирамида от всички вина на Беса валей. И макар да се произвеждат в сериозни серии от по 30-40 хиляди бутилки, те никога не се появяват на пазара след година или две. Французите най-добре знаят какво трябва да се направи, за да се разгърне потенциалът на плътното червено вино, а именно да се чака.

Enira Reserva, виното под #4 в класацията, е на шест години - в добра кондиция в момента, но със сигурност и с много бляскаво бъдеще пред себе си. То е купаж от мерло & сира & каберне совиньон & пти вердо, обрани грижливо и сортирани веднъж на лозето, и след това в избата, преди да попаднат във ферментаторите. Виното е било върху утайка поне година-година и половина, а след това е съзрявало в нови бъчви и бъчви на една година. Класика.

Дегустационна характеристика:
Жив, плътен керемиденочервен цвят. Носът е дискретен и комплексен с развитие в букета. Долавят с класни нотки на дим и кожа, месо с подправки, сушени доматчета в зехтин, сушени цветя и плодове. Отлично структурирано, с плътно, но живо и гъвкаво тяло, все още запазено свежо и дълго. Вълнуващо, благородно, пикантно и сложно вино. Може да се пие вече, но може и да лежи поне 4-5 години. (2016-2022). 43000 бутилки.

Как дегустираме