Начало - Статии и новини - Новини - DiVino Топ 10 - 7 място
Новини
   

DiVino Топ 10 - 7 място

07 февруари 2016, DiVino

DiVino Топ 10 - 7 място

Седмото място в DiVino Топ 50 за 2015, освен едно чудесно вино, показва и че остава само една седмица до обявяването на цялата ни класация.

7. Maryan Reserve Single Vineyard 2013
90 точки
DiVino рейтинг 3
33 лв.

Ето че виното-победител от миналогишната ни класация топ 50 за 2014 отново се озова в десетката! За едва трите си реколти Maryan Reserve Single Vineyard вече предизвика достатъчно емоции и коментари - сигурен признак, че Светла, Илия, Петър - семейство Иванови, заедно със Стефан Чоранов, са си свършили добре работата.

Реколта 2013, както и предходните две, е отново Бордо бленд с неотменимите каберне совиньон & каберне фран & мерло от едно и също лозе, но този път с малко пикантно допълнение - пти вердо. Лозето е разположено до село Асеновец, на 65 км от село Марян (където е изба Марян), близо до Нова Загора. Естествено, добивът се контролира със зимни и летни резитби, след това всички енологични практики се извършват ръчно и с голямо внимание. Тихата и малолактичната ферментация са в дъбови barriques. "Купажирането се прави след 9 месеца отлежаване, дегустация и определяне на пропорциите на отделните сортове по показатели – степен на развитие на виното, фенолната му натовареност, баланс между киселини и танини, ароматен комплекс и вкус, потенциал за стареене и т.н.", каза преди година за тогавашния Номер Едно енологът му Стефан Чоранов и допълни, че най-добрите бъчви се отделят за резервата, а тя никога не е повече от 5-7% от цялото преработено вино.

Ако минавате през приказния Еленски Балкан посока към Сливен ще минете и през с. Марян. Накрая на селото, няма как да се объркате, ще видите и кокетната изба. Непременно се отбийте, защото така най-добре ще почувствате магията на това място, която носят всички техни вина...

Дегустационна характеристика:
Купажът е Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc & Merlot & Petit Verdot, с непрогледен, много наситен, пурпурен цвят. Атрактивен, експресивен нос с нотки на добре узрели черни плодове в шоколад, препечен тост с масло, червен пипер и кафе. Гладко, сатенено тяло с кадифени танини, все още млади, и кафеено-плодов забележително дълъг финал със спомен за пипери и чушка в него. (2016-2020). 2000 бутилки. 

Как дегустираме