Начало - Статии и новини - Новини - DiVino Топ 10 - 8 място
Новини
   

DiVino Топ 10 - 8 място

06 февруари 2016, DiVino

DiVino Топ 10 - 8 място

Престижната осма позиция в DiVino Топ 50 за 2015 е на:

8. Terra Tangra Grand Reserve 2012
91 точки
DiVino рейтинг 4
26 лв.

Тера Тангра е още една изба от слънчевия район на Южен Сакар, разположена в покрайнините на Харманли. Собствениците на Тера Тангра от години са в земеделието. Те притежават десетки хектари с оранжерии в Любимец, Момчилград и Харманли, а от 2000 година се отдават и на другата си страст - лозарството. За повече от 15 години днес Тера Тангра създава 400 ха собствени лозя в района около Харманли и собствена винарска изба.
Свикнали сме вината им да носят отпечатъка на юга - с много плът, структура и богат, зрял плод. Верни на стила си и тази година Тера Тангра ни поднесоха една "засищаща" и пищна резерва от своите най-добри лозя, от фантастичната реколта 2012. Майсторите на виното - двама от енолозите на Тера Тангра в момента работят по друг проект, като от стария екип във винарната остана Димо Хаджиев (на снимката), който днес, заедно с колегите си Владимир Ковачев и Стефан Георгиев продължава да работи в стила на избата и да създава щедри вина, с топъл, южен характер. Гран резервата на Тера Тангра е едно вино, което ще запомните и заради специфичните порто нотки в аромата и вкуса, и заради експлозията от плодове и гладки танини. Истинска наслада!
Дегустационна характеристика:
Много плътен, непрогледен гранатовочервен цвят с пурпурен отблясък. Носът е интензивен и ликьорен с "портвайн" характер на сушени черни плодове, карамел с масло и тютюн. Средно до плътно тяло с фини, кадифено зрели танини и изобилие от черни плодове в черен шоколад. Финалът е концентриран и дълъг с пикантни и сладостни нотки. Експлозивно вино с потенциал. (2016-2020). 4000 бутилки.

Как дегустираме