Начало - Статии и новини - Новини - DiVino Топ 10 - 9 място
Новини
   

DiVino Топ 10 - 9 място

05 февруари 2016, DiVino

DiVino Топ 10 - 9 място

Безусловно добрата девета позиция в DiVino Топ 50 за 2015 принадлежи на:

9. Edoardo Miroglio Elenovo Cabernet Franc 2011
91 точки
DiVino рейтинг 4
40 лв.

Един от най-мащабните винени проекти на изминалото десетилетие у нас е избата на италианския текстилен предприемач Едоардо Миролио в района на с. Еленово, Нова Загора. Проектът стартира през 2002, след като почвените и климатични анализи потвърждават тероарния потенциал на микрорайона за отглеждане на бели и червени сортове. Засадени са 220 ха лозя с френски и български сортове, а винарите на Едоардо Миролио, ръководени от Десислава Байчева (енолог за 2012 година), с огромна страст и внимание работят еднакво добре и с бели, и с червени, със сухи и с пенливи вина. Това е един наистина всестранно развит екип! Големият приятел на България (а от няколко години и български гражданин) Едоардо Миролио отново доказва, че когато прави нещо го прави наистина добре и всяка година попълва с прекрасни произведения класацията ни на 50-те най-добри вина.

Деветото място за 2015 печели един елегантен каберне фран от легендарното лозе Еленово. Вино с подчертано благородство и комплексност, достойно да украси всяка колекция. Поздравления за екипа на Деси Байчева и Миролио за усърдието им и вярата в българския тероар!

Дегустационна характеристика:
Много плътен, тъмнорубинен цвят с меки гранатови оттенъци. Носът е сложен и деликатен с фина минералност и зрял плод. Долавят се нотки на черен шоколад, кожа, тютюн за лула, касисов ликьор, сушена череша, дим и ванилия. Тялото е мощно с велурени, зрели танини и сушени плодове. Подправково-минерален финал.Все още може да лежи преди да се отвори. Вино с потенциал! (2016-2021). 2030 бутилки.

Как дегустираме