Начало - Статии и новини - Новини - DiVino Топ 50 oт 14-то до 16-то място
Новини
   

DiVino Топ 50 oт 14-то до 16-то място

02 февруари 2016, DiVino

DiVino Топ 50 oт 14-то до 16-то място

Вчера обявихме вината на места от 20 до 17 на DiVino Топ 50.

Ето и следващата ароматна партида:

16. Logodaj Hypnose Merlot Single Vineyard Reserve 2011
90 точки
DiVino рейтинг 3
47 лв.

Хипнотизиращото мерло на Логодаж от едно единствено старо лозе край Мелник е сред първите вина-икони на съвременното българско вино. Когато се появи първото Hypnose Merlot, точно беше започнало да се говори за тероар и произход и това бе една от причините виното да се възприеме подобаващо от пазара. Коментираше се италианското влияние в етикета, коментираше се вече ясно дефинираният стил, последователен във всяка реколта, влиянието на климата и ограничения добив в това лозе. Другата причина е повече от ясна - хубавото си е хубаво!
Дегустационна характеристика:
Жив, плътен, тъмно рубинен цвят. Комплексен нос с дълбоки, сложни аромати на топла пръст, печени сини сливи с карамфил и канела, черен шоколад с портокалови корички. Сочно, мощно тяло със стопени, фини, велурени танини и отново тъмен шоколад с портокал, който остава и във финала на вкуса. Вино с потенциал. (2015-2018). 4000 бутилки

15. Ivo Varbanov Syrah Feux d’artifice 2011
91 точки
DiVino рейтинг 4
38 лв.

Иво Върбанов и сирата са като рибата и водата - естествено им се получава да са заедно. Винарят-ентусиаст-пианист е един от най-интересните образи в българското винарство. Иво е човек с вкус към качествените неща и това си личи както в основната му професия на музикант-пианист, така и в страстното му хоби - винарството. Няма как да подминете безразлично нито едно от неговите вина, които винаги са специални, винаги са в малки серии и винаги са добре обмислени. Посветен на музиката и виното, Иво Върбанов кръщава всяко свое вино на любимо музикално произведение. Syrah Feux d’artifice (или сира фойерверк) е кръстена на ранна композиция на Игор Стравински (1908), написана по повод сватбата на дъщерята на Николай Римски-Корсаков (Надежда сключва брак с Максимилиан Стайнберг само няколко дни преди баща ѝ да си отиде от този свят, но това е друга история).
Дегустационна характеристика:
Много жив, непрогледен, мастилено пурпурен цвят. Интензивен, много сложен, в началото ликьорен нос с нотки на крем-де-касис, кайсиев цвят, ликорис, мастило, ванилия, кроасан с масло и кокос. Пищно, мощно, кадифено гладко тяло с отлични, зрели танини и много дълъг, ликьорено-билков финал. Благородна, "засищаща" сира със забележителен потенциал! (2015-2020). 3600 бутилки.

14. Villa Melnik Aplauz Merlot Reserve 2012
91 точки
DiVino рейтинг 4
15 лв.

Вила Мелник са другата изба, която "проби" двадесетицата на класацията за първа година. Напълно заслужено, според нас. Семейство Зикатанови работят много добре от години, посветили са се изцяло на виното и с огромно сърце и ентусиазъм развиват не само своята си изба, но и общността на винарите от долината на река Струма. Макар, че техният специалитет е мелник 55, не можем да не отдадем заслуженото и на чудесните им вина от мерло, каберне совиньон, сира, както и на смелият (и наистина чудесно преценен) купаж от мелник & пино ноар. Освен всичко друго, виното под номер 14 е с ненадминато съотношение цена/качество, което е отбелязано с нашия символ за "Добра сделка".
Дегустационна характеристика:
Наситен, рубиненочервен цвят с гранатови оттенъци. Пикантен и развит нос с интересни нотки на месо и подправки (дафинов лист, мащерка, джоджен), печена червена чушка и сушени плодове. Екстрактно, плътно тяло, свежо и живо в устата с пикантен финал, който издава потенциал за отлежаване. Класно, сортово мерло. (2016-2020). 3000 бутилки.

Как дегустираме