Начало - Статии и новини - Дегустационни репортажи - DiVino TOP 10 за 2017, #4
Дегустационни репортажи
   

DiVino TOP 10 за 2017, #4

28 февруари 2018, DiVino

DiVino TOP 10 за 2017, #4

Днес е деня, в който ще представим и високото четвърто място в класацията на DiVino - TOP 50 на българските вина за 2017 година. На официална церемония утре, 1 март, ще обявим заедно първите три места, както и победителите в отделните категории. Тогава ще публикуваме и цялата класация на всички вина в ТОР 50 на DiVino. Очаквайте утре и вдругиден още публикации от нас и несъмнено приятни изненади!

И така, ето го! Под номер четири поставихме едно шармантно, четиригодишно... шардоне. Запознайте се с:

#4 в DiVino Top 10 за 2017

Yamantiev’s Marble Land Chardonnay 2014

DiVino рейтинг 4

91 точки

26 лв.
4 000 бутилки

Дегустирано: януари 2018

Производител: Ямантиеви

Произход: Ивайловград

В непосредствена близост до самия Ивайловград се намира лозето, от където идва това вино - древна, магическа земя с вулканична основа, бедна почва изпъстрена с мраморни късове, на близо 400 м надморска височина. Малко са шардонетата у нас, които могат да се мерят с това вино от това лозе, но освен природата, така щедро възнаградила местните хора с превъзходни условия за отглеждане на лозя, не можем да не отдадем дължимото и на майсторите на виното - семейство Ямантиеви. Повече от 20 години те са сред най-упоритите и последователни български винари и високото място за тяхното бяло Marble Land, е доказателство за това. Няма как да скрием удоволствието си, освен това, че след цели пет години на пълна червена хегемония, имаме бяло вино в десетката!

“Започнахме в бурно и противоречиво време за България, а се оказа, че коренът е по-дълбок отколкото предполагахме. Ето защо когато се връщаме назад виждаме, че философията на нашата работа все още я създаваме. Най-важното в нея е свързването на вековната традиция със създаването, поучаването от собствените грешки и гордостта от постигнатото”, са думите на Ивана и Юлиян Ямантиеви, с които трябва да завършим представянето на това изключително шардоне.