Начало - Статии и новини - Дегустационни репортажи - DiVino TOP 10 за 2017, #6
Дегустационни репортажи
   
DiVino TOP 10 за 2017, #6

26 февруари 2018, DiVino

Десетката в DiVino TOP 50 е така да се каже "короната" на нашата работа през изминалата година като дегустатори, наблюдатели, но и като консуматори на българско вино. Представяме ви още едно заслужило каберне совиньон, поставено под номер 6!

#6 в DiVino Top 10 за 2017

Santa Sarah BIN 40 Cabernet Sauvignon 2015

DiVino рейтинг 4

92 точки
30 лв.
7 000 бутилки

Дегустирано: декември 2017

Производител: Санта Сара
Произход: Тракийска низина

Санта Сара е собственост на един от визионерите в българското вино - Ивайло Геновски, крайно интересен човек, който стои зад крайно интересен проект.

Геновски е доктор на техническите науки, но впоследствие започва да се занимава с търговия на вино през 90-те години в Германия, вижда потенциал в производството на най-благородната напитка в своята родина и така осъществява проекта си. Нарича го Санта Сара (Сара е името на дъщеря му) и от 2003, когато за пръв път представи своята реколта 2001, за него и за Санта Сара се заговори с огромно уважение. При това трябва да подчертаем, че тези устойчиво високи резултати в годините са плод изключително на дисциплина и сериозно познаване на материята, почти никак на случайността. Изба фактически нямаше до миналата година и Санта Сара първо се помещаваше в Нова, а после в Стара Загора, в буквално насипно-мобилен формат, но след една от най-важите стъпки в живота му (по думите на самия Ивайло), днес вече Санта Сара се установи в село Горица до Поморие, и дори засади свои собствени лозя. Така че очаквайте тепърва да се чува повече за Санта Сара и за нейните вина.

Сред всички продукти на избата най-ярко винаги се е откроявало именно кабернето, за чийто произход знаем само, че е от Тракийската низина, от три различни лозя. Първата му реколта бе 2002, а брандът е BIN 40, защото тогава Ивайло навършва 40 години (от герм. език Ich bin 40 - аз станах на 40). Още с работен етикет, това каберне совиньон печели голямата награда в дегустацията на български вина от чуждестранни еножурналисти, организирана от НЛВК. Журито председателства Джансиз Робинсън MW и събитието бе фурор за времето си. Днес реколта 2015 на същото вино се нарежда закономерно сред 10-те най-добри вина на България отново. Този път според дегустационната комисия на DiVino.

Както и останалите вина на Иво Геновски, и това каберне совиньон има огромен потенциал за отлежаване. Ако успеете да го съхраните, опитайте го пак след 10 години. Обещаваме ви, че ще надмине всичките ви очаквания!