Начало - Статии и новини - Дегустационни репортажи - DiVino TOP 10, #8
Дегустационни репортажи
   
DiVino TOP 10, #8

24 февруари 2018, DiVino

На 8-мо място с удоволствие ви представяме едно великолепно вино от местен сорт!

#8 в DiVino TOP 10 за 2017

Rossidi Rubin 2015

DiVino рейтинг 4
92 точки
40 лв.
2 120 бутилки

Дегустирано: октомври 2017
Производител: Росиди
Произход: Ивайловград

Ето един забележителен рубин, който трета поредна реколта е начело в класацията на DiVino. През 2015 то се нареди сред призовите три вина на страната, миналата година също бе на крачка от десетката и отново, с реколта 2015, виното се изкачва на 8-ото място в класацията за 2017. 

Няколко думи за изба Росиди и хората, които стоят зад него: Росиди е иновативен винарски проект, в който съжителстват идеите и вижданията на собствениците Едуард и Росица Куриян, заедно с уайнмейкъра Петър Георгиев. Името на бранда е комбинация от имената на Роси и Еди. Може да се каже, че всички техни вина са нестандартни, колоритни, елегантни и вибриращо-жизнени, точно каквито са Пепи Георгиев, Роси и Еди Куриян. Правят едва 25 000 бутилки, всички са в къси серии, като рубинът 2015 е на границата на изискването за партидно покритие в класацията DiVino TOP 50 - едва 2 120 бутилки. Но какви бутилки!

Специфичният му характер с разпознаваеми мускусно-пикантни нотки в аромата и вкуса, дълбочината и концентрацията се дължат, естествено, на лозето. А то е едно единствено лозе в Ивайловград, върху варовикова основа, където сорта се чувства невероятно добре, от стари, над 40-годишни лозя. И точно както редкият диамант, чието име носи, така и това вино си струва да се опита или да се запази в колекция.