Начало - Статии и новини - Новини - International Wine Challenge 2013: впечатления отблизо
Новини
   

International Wine Challenge 2013: впечатления отблизо

26 април 2013, Яна Петкова

International Wine Challenge 2013: впечатления отблизо

International Wine Challenge в Лондон е може би най-голямото независимо винено състезание на света, а ако не най-голямото, то със сигурност се смята за едно от най-престижните.

IWC стартира през 1984 година, основано от Робърт Джозеф и Чарлс Меткалф и през 2006 година е откупено от влиятелната William Reed Business Media. Към 2013 година подадените вина за конкурса надвишават 12 000 от цял свят, а броят на съдиите е над 400, като към тях имах удоволствието да се присъединя и аз.

Принципите на съдийство на IWC позволяват сериозна доза обективност, доколкото това е възможно в толкова субективния свят на виненото журиране. Използва се 100-точковата система за оценяване, а съдиите са разпределени в панели от средно по 4 или 5 човека. Всяко вино се дегустира на сляпо (естествено), като се обръща внимание на това дали отговаря на обявените сорт, регион и реколта. Допълнително всеки председател на панел брифира хората си какво той очаква, търси и (не) толерира в едно вино. Ако панелът има различия в оценките си и не може да стигне до консенсус, трето мнение се получава от един или всички от петимата главни съдии на конкурса – Чарлс Меткалф, Оз Кларк, Дерек Смедли MW, Тим Аткин MW, Сам Хароп MW и Питър Маккомби MW - които имат последната дума.

Конкурсът минава през три седмици на оценяване. През първата, задачата на съдиите се състои в това да определят дали вината са за медал, с което те продължават към втория тур (над 84 точки), за споменателна грамота или отпадат (в тази седмица попаднах и аз, тъй като при кореспонденцията с организаторите преди месеци бях посочила 10 и 11 април като възможни дни за присъствие). Всяко вино, което панелите решават, че трябва да отпадне или да получи утешителна награда (споменаване) се дегустира още веднъж от главните съдии на конкурса, за да не бъде подминато някое интересно вино. Факт, който лично аз не съм срещала на друг конкурс и който ми направи много добро впечатление. Всеки панел снове между две маси, на които със страхотна скорост и организираност се подрежда всеки следващ флайт, съдиите са прави, дегустационните бележки през тази седмица не са задължителни, само оценки.

На ден се дегустират средно около 60 вина

В началото си мислех, че ще ми е трудно да стоя 6 часа права, но свикнах бързо и работата вървеше леко. Всеки съдия, който е за първи път на IWC е асоцииран съдия, независимо дали има стаж в бизнеса две или двайсет и две години. Асоциираните съдии, особено в подобни на моя случай, когато идват от по-далечни за британските разбирания страни, се наблюдават внимателно и на следващата година се препоръчват, или пък не, за съдии, а по-късно евентуално и за старши такива. Притежание на диплома като моята (от WSET Лондон) се оказа едва ли не задължителна предпоставка, за да бъда приета изобщо за съдия, което считам за не особено справедлив и леко колониален критерии, макар и да беше в моя полза в конкретния случай.

През втората седмица се разпределят медалите - бронзови, сребърни и златни - като системата гарантира, че всеки медалист е бил дегустиран най-малко три, а понякога - шест пъти от различни съдии по различно време.
През третата седмица се дегустират златните медали, за да се разпределят трофеите. Няма определен брой трофеи, които трябва да се раздадат, раздават се ако има на кого и защо. Много важен през последните години за британския пазар е трофеят за отлично съотношение цена/качество. IWC връчва и особено уважаваните отличия: Търговец на годината, Енолог на годината и това за цялостен принос (Lifetime Achievement Award).

Резултатите ще бъдат публикувани на сайта на конкурса през май 2013, а пък желаещите могат да закупят билети за официалната вечеря на 18 юли 2013 – The IWC Awards Dinner – която тази година ще си бъде направо бал, тъй като конкурсът празнува 30-тата си годишнина. Билети могат да бъдат закупени тук.

В заключение мога да кажа, че макар и опитът и контактите, придобити на IWC да са особено ценни, за мен беше най-важно, че България има свой представител на този важен винен форум и искрено се надявам той да е представил подобаващо страната си.