Начало - Статии и новини - Advertorial - Midalidare Estate - едно ново винено усещане
Advertorial
   

Midalidare Estate - едно ново винено усещане

05 май 2010, DiVino

Midalidare Estate - едно ново винено усещане

Как ви се струва да се озовете в сърцето на Средна гора, след дълго криволичене по невъзможен път, който прекосява бедни, полуразрушени села, и накрая да се натъкнете на кокетна изба, пренесена като че ли с copy-paste от Калифорния? Ако взаимстваме една придобила популярност фраза – nice, a?

Точно такова е първото впечатление от Midalidare Estate (не ни питайте за името, знаем само че се произнася както се чува: Мидалидаре Естейт). Намира се в края на село Могилово, а то, от своя страна, се е сгушило сред живописните хълмове на Централна Средна гора, малко след Чирпан.

Това място ме очарова от мига, в който стъпих. Знам, че тук има нещо специално”, с тези думи ни посреща Александър Алексиев, един от двамата уайнмейкъри на имението.

За мен Мидалидаре е проект, който събужда не само амбиция, но и чувството ми за принадлежност. Тук дишам, тук си почивам истински”, споделя другият уайнмейкър Николай Катеров. Той и Александър са двамата най-важни хора в чисто новата изба, построена с руски инвестиции.

Разчитамe най-вече на екипа си тук, без тях е абсурд да се справим. Работим със страхотни хора, а собственикът – Евгений Юсупов, руснак, който живее в Казахстан, е истински космополит, и ни е оставил пълна свобода на действия. Буквално в нас са и ножа, и хляба”, казват Ники Катеров и Александър Алексиев, докато вървим из лозята. “Това доверие си е и голяма отговорност”, усмихват се двамата приятели и професионалисти.

Мидалидаре Естейт е обградено от близо 200 декара новозасадени лозя, в които ще срещнете совиньон блан, семийон, шардоне, мускадел, сира, каберне, мерло, пети вердо, дори малко ризлинг на едно от лозята на северен склон... Макар избата да е малка (разположена впрочем на мястото на предишния свинарник на селото), с капацитет около 100 000 бутилки, сортовото разнообразие прави впечатление. Вярно, международно признати сортове, без традиционния по този край мискет, но хората от избата твърдят, че на този етап предпочитат да работят с “обичайните заподозрени”.

Тук по тези места е имало насаждения от лавандула, засадена красиво на туфи по терасирани склонове”, разказват Николай и Александър, “плановото стопанство по онова време така е решило. Сега, на тези перфектни за отлеждане на лозя тераси, засадихме новите масиви. Освен всичко друго, при нас е много проветриво, отдолу под бедната почва основата е варовик и не ни се мисли какви феноменални вина ще станат, когато лозята навършат определена възраст”, добавят двамата уайнмейкъри на Мидалидаре.

Ние се намираме върху една варовикова яка с Хисаря, Карлово, по-нататък до Сливен”, казват Ники и Александър. “Знаете за минералната вода по тези места, а под нас на около 600 метра дълбочина тече същата естествено минерална, топла вода. Мечтаем си за един хубав спа хотел за гостите на имението, които да отдъхват сред минерални бани и ухание на лавандула...

Very nice, a?

Дегустацията в Мидалидаре

Вината, които опитахме, бяха изненадващо приятни за толкова млади лозя. Фина изработка, по всички правила на изкуството, с цени горе-долу между 12 и 20 лв. от избата, така че запомнете това име. Мидалидаре трудно се произнася отначало, но със сигурност скоро ще говори много на почитателите на българското вино Готовите в момента, в завършен търгвски вид вина, са две: един чист совиньон блан и купаж между совиньон блан и семийон. Освен тях опитахме и няколко проби от бъчви, които също ще бъдат на пазара след броени месеци.

Sauvignon Blanc 2009 Mogilovo Мидалидаре Естейт

Свеж, сочен бял плод със сладко, плътно тяло и средно продължителен, леко затоплящ финал. Около 14 лв..

Eric Moro Sauvignon Blanc & Semillon 2009 Zmeevo Single Vineyard Мидалидаре Естейт

Виното е сепаж, с много добър аромат на сочен тропически плод и елегантен край. Бяла праскова с костилка и окосена трева остават в дългия послевкус. Около 18 лв.

Pinot Gris 2009 Zmeevo Мидалидаре Естейт

Цветист, елегантен нос и средно тяло. Стегнато, свежо и хармонично с дълъг, фин край. Около 12 лв.

Muscadelle & Grenache Blanc 2009 Zmeevo Мидалидаре Естейт

Сепаж, с приятни фюме тонове и екзотичен плод на нос. Обло, обемно, хармонично тяло с атрактивен, ароматен край. Около 12 лв.

Barrel sample Chardonnay 2009 Zmeevo Мидалидаре Естейт

Много красив лимонен цвят и суператрактивен нос с кроасан с масло, бял сочен плод. Средно тяло, фино, свежо и елегантно в стила на бургундските класики. Около 18 лв.

Barrel sample Chardonnay 2009 Elhovo Мидалидаре Естейт

Наситен, красив лимонено златист цвят. Носът е с комплексни аромати на ананас, лимонов крем и елегантни фюме тонове. Обло, сочно, хармонично с приятна мазнота на вкуса. Около 18 лв.