Южен черноморски район
ДиВес Естейт
Годишно производство: 150000 бутилки
Собствени лозя: 17 хектара

Винар: Николай Янакиев и Станислав Ковачев

Собственик: Димитър Рангелов

Производител: Дивес Естейт

Винарска изба DiVes Estate, разположена на Симеонова могила, в близост до град Поморие, съчетава богатата история на района и производството на вино. На историческото място, наречено Симеонова могила, се е провело едно от най-великите сражения в българската история – битката при Ахелой от 917 сл. н. е., когато българският цар Симеон Велики побеждава византийските войски.

Лозята на Винарска изба DiVes Estate се простират в околностите на Симеонова могила, от където се разкрива очарователна панорамна гледка, изпълнена с величие и слава.

Избата притежава 17 ха лозя от сортовете Мускат, Совиньон блан, Мерло, Каберне Совиньон и Памид. Ръчно набраното грозде се транспортира на разстояние не повече от 4-5 км и се преработва веднага. Вината се винифицират и произвеждат от опитните енолози Николай Янакиев и Станислав Ковачев.

Стилово вината са свежи, плодови, с неподправена натуралност. За да се запази тя в максимална степен, енолозите разработват уникална култура дрожди, изолирана и селектирана от собствените лозя.

Дегустации: