Долината на струма
Рупел
Собствени лозя: 26 хектара

Производител: Рупел

Лозовите масиви на винарска изба Рупел се намират в най-топлия български юг, в с. Долно Спанчево, общ. Петрич. Началото се поставя през 2005 г., когато са засадени първите лозя. При избора на сортовете се отдава значение на вкуса на региона и на доминацията на мелник 55, както и на подходящия тероар за червените сортове мерло, каберне совиньон, марселан, сан джовезе, небиоло.

През 2015 г. отваря врати собствената модерна технологична база на Рупел, изградена в близост до лозята. Капацитетът за преработка е около 250 тона грозде, а съдовият капацитет - 500 хиляди литра. Първите вина, които излизат на пазара са Rose Anita, Tendenz, Gramatik. Тяхната специфика е сортовата чистота, отразяваща философията на собствениците на избата, че към създаването на виното трябва да сe подхожда безкомпромисно, честно, отговорно и с духовна чистота.

Винарска изба Рупел е отворена всеки ден за почитателите на винения туризъм. Удобната й локация на панорамния път в подножието на планините Пирин и Славянка, е задължителната спирка на всички тръгнали на изток от долината на Струма. Разходката из лозовите масиви открива невероятни гледки. Почитателите на планинското колоездене ще бъдат изненадани от вълнуващи маршрути. Дегустациите на вина могат да се осъществяват в самата винарна, където има и действащ магазин, както и в малко шато, притежаващо зала с 40 места.