Начало - Изби - Сакар - Телиш/Кастра Рубра
Сакар
Телиш/Кастра Рубра
Годишно производство: 2000000 бутилки
Собствени лозя: 200 хектара

Винар: Пламена Костова, Антон Димитров, Тодор Кацаров; консултант – Мишел Ролан

Собственик: Жайр Агопян

Производител: Кастра Рубра

Телиш е сред най-разпознаваемите марки на пазара, утвърдена отдавна като избата, която предлага вина с оптимално съотношение между качество и цена. Обичани от повечето българи, продуктите на Телиш могат да бъдат описани най-добре с три думи: "честни, плодови, елегантни вина".

Това, което почитателите им не знаят за тях вероятно е, че са плод на повече от десетгодишни усилия на хора, които превърнаха хобито си в професия.
Философията на винарите от Телиш най-добре може да бъде описана по следния начин: крайният потребител е най-важният; той трябва да получава коректни вина на адекватна цена.

Заедно с коректното съотношение между предлагани вина на най-добра цена, Телиш отскоро разнообразиха цялостното си портфолио с интересни сортове и купажи.

Telish каберне совиньон, Telish мерло, T-t Lux каберне & мерло, TttT мавруд & мерло, TttT аликант буше & мерло и не на последно място TttT санджовзе & мерло са сред бестселърите на пазара.

Кастра Рубра

Или новата изба на Телиш в село Коларово, Харманлийско е истинско архитектурно бижу, оборудвано с изключителни, модерни технологии, гордост не само за създателите си, но и без съмнение едно ново начало за българското винарство въобще.

Историята на Кастра Рубра или в превод от латински - Червена крепост датира от ранновизантийския период. Разкрита по време на археологически разкопки през 2007 година на територията на Южен Сакар, недалеч от самата изба, на която дава името си. Крепостта била убежище за хората, преминаващи по Големия диагонален път (Via Diagonalis), който свързвал вечният град Рим с главния град на Изток - Константинопол. Via Diagonalis съответно пък дава името на най-успешният пазарен продукт на Кастра Рубра, виното, което за първи път бе оценено лично от най-големия винен критик Робърт Паркър, който каза за него: "отлично съотношение между качество и цена". 

Via Diagonalis е изключителен бестселър, който спечели сърцата на ценителите още с появата си, заради сочността и пикантността, които се дължат най-вече на прецизния купаж между сортовете мерло & каберне совиньон & рубин & мавруд в точно съотношение 60/30/5/5.

Castra Rubra е първото вино на избата, сътворено от ръцете на прочутия в цял свят френски енолог Мишел Ролан. Името му означава много за всеки, който следи от близо виното в глобален мащаб. У нас той оглави като ексклузивен консултант екипът от трима млади енолози на изба Кастра Рубра.

Трима талантливи млади енолози са постоянно заети в Кастра Рубра. Това са Пламена Костова, Тодор Кацаров и Антон Димитров. Ентусиазирани и амбициозни, те са новата надежда за българското вино.

С уникалния си стил и превъзходен вкус, вината на тази забележителна нова винарна могат да се изправят до най-сериозните имения без притеснения. За най-любопитните ценители на божествената напитка, Мишел Ролан разкри само, че в основата на почти всички купажни вина е сорта мерло; останалото е тайна, известна само на него и тримата му български помощници.

Дегустации: По предварителна заявка на телефон +359 2 963 17 73 или мейл info@telish.bg

Телиш/Кастра Рубра Телиш/Кастра Рубра Телиш/Кастра Рубра Телиш/Кастра Рубра
Телиш/Кастра Рубра
Телиш/Кастра Рубра
Телиш/Кастра Рубра
Телиш/Кастра Рубра