Начало - Изби - Северозападен район - Шато Бургозоне
Северозападен район
Шато Бургозоне
Собствени лозя: 100 хектара

Винар: Красимир Бамбалов, Валентин Бамбалов

Собственик: Бургозоне ЕООД

Производител: Шато Бургозоне

В границите на лозовия масив навремето е била разположена римската крепост БУРГОЗОНЕ, дала името на новия български лозаро-винарски комплекс. Крепостта се е намирала на основния път, свързващ Константинопол с Белград. Тя е играла важна роля за защита на Римската Империя от набезите на варварите отвъд Дунава.

 

Щастливи сме, че можем да ви запознаем с прекрасния изглед от нашите лозя и така да ви провокираме да разгледате сайта ни www.burgozone.bg, както и да научите повече за нас.

Местоположение:

Лозарският масив се намира от 130 до 180 м над морското равнище; географските му координати са 24° източна дължина и 43,43° северна ширина. Сортовото разнообразие включва белите сортове шардоне, совиньон блан и вионие, а от червените - пино ноар, пино мьоние, мерло, каберне фран, каберне совиньон, марселан, сира и ежио дьо ла. 

Почви:

Карбонатните черноземи върху мощен льос се отличават с рохкаво съдържание, много добра порьозност, добра водопропускливост и високо капилярно покачване на подпочвените води. Подобни характеристики създават отлични условия за отглеждане на грозде за производство на висококачествени бели и червени вина.

Климат:

Агроклиматичните показатели  са типични за топъл район: средногодишна температура +12°С, продължителност на периода с температура над 10°С от 210 дни, и активната температура на въздуха средно 4003°С годишно. Средногодишната норма на валежите тук е 532 л/кв.м. Пролетта настъпва рано - в началото на април, а топлата есен продължава до ноември. Макар и много рядко, зимните температури могат да паднат до -26°С и само близостта на голямата река Дунав предотвратява измръзването и позволява да не се загрибват лозите.

Грижливо сме подбрали 29 клона от 11 сорта върху 8 различни подложки от най-високо качествен френски посадъчен материал. Подпорната конструкция на лозето е изцяло екологична - от обелени и импрегнирани в разтвор от син камък акациеви колове. По този начин лозовият масив е регистриран като биологичен.

 

Широкото междуредово отстояние позволява модерно механизирано отглеждане на лозята.

Нашето намерение за природосъобразно отглеждане на лозята отива още по-далеч: под ръководството на водещи френски специалисти от 2009 година в тероара започва биодинамично отглеждане на лозята, което ни прави пионери в страните от Източна Европа.

 

Предлагаме две серии вина:

 

Бутиковата серия Chateau Burgozone от ръчно обрано грозде с лимитиран добив и 100% чисти сортови вина:

 

Шато Бургозоне Шардоне 2008

Носител на сребърен медал от Световния конкурс за вина в Брюксел 2009

 

Дегустационна оценка:

Виното е с чудесна плътност, оцветено е в нежни сламени нюанси, леко позлатени по кръга, с едри и тежки сълзи, които ни подготвят за богата на алкохол напитка.  Носът е сложен: бяла акация, воден пъпеш и праскова. То експлодира в устата с богатството на завършена плодовост, като щедрата му плътност се уравновесява хармонично благодарение на добре осезаема киселинност - много чувствителна и идеално освежаваща.

 

 

 

Шато Бургозоне Шардоне 2009

Носител на Големия златен медал (The Great Gold Medal) от Световния конкурс за вина в Брюксел 2010, присъден за първи път на българско вино в седемнайсетгодишната история на конкурса

 

Дегустационна оценка:

Цветът е сламено жълт, със златист отенък. Букетът е траен и завладяващ, доминиран от бели тропически плодове. Вкусът впечатлява с кадифена мекота и благородство. Той е богат, комплексен и хармоничен, с превъзходна дължина и чудесен послевкус.

 

 

 

Шато Бургозоне Совиньон блан

Носител на бронзов медал от Decanter World Wine Awards 2010

 

Дегустационна оценка:

Виното има чудесна бистрота и гланц. Ароматът е наситен и многопластов. Доминиран е от добре узрели тропически плодове, съчетани с фини цветисто-тревисти нюанси. Вкусът се отличава с превъзходен обем, плътно, но същевременно меко и загладено тяло, и запомнящ се, елегантен финал.

 

 

 

Шато Бургозоне Вионие

Носител на сребърен медал от Световния конкурс за вина в Брюксел 2010 и носител на бронзовия медал от Decanter World Wine Awards 2010

 

Дегустационна оценка:

Виното се отличава с кристална бистрота и запазен жълто-зелен цвят. В интензивния, фин и свеж аромат се открояват плодови и цветисти нюанси. Вкусът е чист, лек и хармоничен, с траен завладяващ послевкус.

 

 

 

 

 

Шато Бургозоне Каберне фран

 

Дегустационна оценка:

Виното е с ярък, рубинено червен цвят. Ароматът е наситен, плътен и многопластов. Доминиран е от червени костилкови плодове съчетани с характерните за сорта нюанси на подправка. Вкусът е мек, добре балансиран и хармоничен. Отличава се със средно по дължина и плътност тяло, загладено и хомогенно разпределящо се в устата. Послевкусът е траен, фин и впечатляващ.

 

Лимитирана серия Cote de Danube (Дунавски бряг)

 

Cote de Danube Шардоне

 

Дегустационна оценка:

Цветът е сламено жълт с лек зеленикав оттенък.
Ароматът е интензивен и комплексен. Открояват се банан, пъпеш и папая.
Вкусово се отличава с добре балансирано и хармонично тяло с чудесна дължина и чист плодов послевкус.

 

 

Cote de Danube Совиньон блан

 

Дегустационна оценка:

Искрящ жълто зелен цвят.
Мощен, плътен, богат аромат, съчетание между свежи тревисти аромати и нюанси на тропически плодове.
Вкусът е концентриран, много хомогенен и равномерен, силно доминиран от плодовостта. Послевкусът е с чудесен финес и дължина.

 

 

Cote de Danube Вионие

 

Дегустационна оценка:

Бледo жълт, жив и искрящ цвят.
Фин, изящен и деликатен аромат, съчетание между костилкови плодове (праскова, кайсия) с нюанси на банан и авокадо.
Вкусът е елегантен и завладяващ, с чудесна свежест и баланс.
Остава впечатление за плодовост и чистота.

 

 

Cote de Danube Марселан

 

Дегустационна оценка:

Виното е с наситен, гранатово-червен цвят. Букетът е интензивен, траен и завладяващ, добре съчетаващ ароматите на узряло грозде, с пикантните нюанси на подправка и ванилия. Вкусът е плътен, равномерен, с чудесен вкусов аромат. Остава трайно впечатление за финес и благородство.

 

 

Cote de Danube Каберне фран

 

Дегустационна оценка:

Виното е с жив и искрящ, рубинено-червен цвят. Ароматът е богат и завладяващ. В него доминира плодовостта, идваща от гроздето (вишна, череша), обогатена с нюансите на шоколад, какао и подправки. Вкусът е мек, хармоничен, добре разпределящ се в устата, с добра дължина и фин, приятен послевкус.

 

 

Cote de Danube Сира

 

Дегустационна оценка:

Виното е с идеална бистрота, с наситен капинено-малинов цвят, с чудесен блясък. Букетът е комплексен, наситен, добре балансиран между типичните за сорта плодово-цветисти нюанси и нюансите на блaгороден дъб. Вкусът впечатлява със загладеност и финес, с добро тяло и вкусова плътност, с продължителен, многопластов послевкус.


Каним ви да се присъедините към нас и в световната мрежа на страницата ни във Facebook, където може да намерите информация за предстоящи дегустации или просто да ни зададете въпрос на телефон +359-2-856-81-72.

Можете да ни откриете и във верига магазини Метро, Била, Дар, Елемаг, Перла, Касавино както и да поръчате от нашия онлайн магазин.

Адрес за кореспонденция: 1612 София , бул. „Цар Борис ІІІ” 124 B/A

e-mail: info@burgozone.bg 

Дегустации: По предварителна заявка на телефон: +359-2-856-81-72; или имейл info@burgozone.bg