Начало - За професионалисти
Статии и новини

Текст

Рубрики:

Мода или тенденция - възходът на розето от Прованс

След обстойния материал на Ефросия Благоева и Яна Петкова за Прованс и неговите особености, ви предлагаме кратко интервю с "бащите" на съвременното провансалско розе, станало етикет на южната френска област - Саша Лишин (на снимката) и Бернар Елоа от Château d’Esclans. По-надолу ще откриете и нашата селекция от розета за този сезон. Лято е, пийте повече розе!

Шардоне от България, реколта 2012

Шардонето отдавна се е наложило като най-популярния бял винен сорт и България не прави изключение от световната тенденция. Няма сериозна голяма или малка винарна, нова или по-стара, която да не разчита на него.

Защо точно шардоне?

Шардонето е най-популярният бял винен сорт. Факт. Няма винена страна, в която този сорт да не е на особена почит. Нещо повече - около него най-често е развит гръбнакът на бялата винена индустрия. Дори в страни като Индия и Уругвай, които не се славят с винарски традиции, първите стъпки са свързани с шардонето.

Розетата от България над 12 лева - все по-добри

Горе-долу по това време на годината правим обзор на розовите вина - по-малко или повече финансово неангажиращи, от Северна България, от долината на Струма, от Сакар, от Прованс...

25 розета от България между 9 и 12 лева

Розе за всеки джоб

Преди двайсетина години на българския пазар имаше само едно розе – От Южния бряг. Днес повечето изби правят поне по едно. По-рано розетата бяха предимно от каберне совиньон, сега са от всякакви сортове – пино ноар, мерло, сира, гренаш, мелник, каберне фран, марселан, каладок. Не само у нас, но и по света това е най-интензивно растящият сегмент от винения пазар. За последните пет години световното потреблението на розета се е увеличило с около 30%.

Недоизпята песен за една неначената реколта

Фрагменти от Чили

Споменаването на Чили в България не звучи екзотично и според мен най-голяма роля за това има чилийското вино. Дългите рафтове с надпис „Чили“ са обичайно явление в специализираните магазини за вино от Лондон до Младост 4 и това недвусмислено свидетелства за значението на чилийското вино на световния и в частност на българския пазар.

С чаша вино из Рона

Нека Новата година започне ... с мерло!

Не за пръв път мерлото е тема на нашите дегустации и няма как да е последна. Мерлото е така неразривно свързано с българското виноделие и така близо до душата на българския консуматор, че за мнозина звучи едва ли не като синоним за червено вино от наш си местен сорт. Разбира се, намират се и такива, които напълно го отричат, и тук няма как да не спомена разразилата се мерлофобия след филма Sideways, но слава богу тази крайност и отричане не засегнаха винопийците по нашите ширини.