Начало - За професионалисти
Статии и новини

Текст

Рубрики:

Карълайн Гилби MW в търсене на автентични винени маршрути

“Има още много какво да учим, но преди всичко трябва да се научим да бъдем себе си по отношение на виното.” Това беше скритото послание на Карълайн Гилби MW при посещението й в България по покана на РЛВК Тракия. Срещнах се с нея по пътя й из тракийските изби, за да я попитам как възприема развитието на винения туризъм и потенциала на локалните ни сортове.

Особеностите на американския винен пазар

Най-голям консуматор на вино в света САЩ се очертават и като пазар с перспектива за феноменален растеж.

Тенденциите на световния винен пазар

Balkanieros’s уикенд

Balkan wines...Balkan flavors...Balkanieros...абе Балканско си беше в събота и неделя в градината на Гранд Хотел София. Балканско в смисъла на прословутата гостоприемност и блясък в очите.

Една анасонова вечер с Yeni Raki в Chef’s

След години опитване на безброй вина и хиляди други напитки си мислех, че много малко неща в тази област могат да ме изненадат. Но в живота обикновено е така, тъкмо си си повярвал и хоп зад ъгъла дебне изненада. Този път изненадата бе не каква да е, а лъвска и изключително приятна. Защо лъвска? Защото комшиите ни в Турция наричат националната си анасонова напитка Yeni Raki лъвско мляко (aslan sütü), заради високия алкохолен градус, който понякога достига 80% и защото, разреждайки я с малко вода по обясними причини, тя добива един нежно облачно млечен вид.

Новите бели вина на новия свят

Реколта 2014 ще остане в историята като едно от нелюбимите деца на винарите в Европа. Но дали това е така и в южното полукълбо, се питах преди в DiVino да дегустираме над 20 бели вина нов свят от реколта 2014.

Великденски предложения за червено вино с агнешко

Дните след Великден по традиция са свързани с възраждащия се живот. Един от най-непреходните обичаи е поднасянето на агнешко месо на трапезата. Агнето се свързва с Агнеца Божи и от там народните обичаи се явяват естествено продължение на християнските традиции.

Национални вина на националния празник!

Този път 3 март се пада по време на пости и макар, че повечето постни ястия се поднасят с бели вина или с по-леки червени, у нас традицията на празника е да се пие червено. Ето няколко предложения за червени вина от местни сортове, отличени като съотношение качество/цена в категориите сделка и изгодна покупка. Честит празник от целия екип на DiVino и наздраве! Мелник

Мавруд и блендове с мавруд

Най-доброто от редките бутилки

През 2013 заедно с класацията ТОП 50 публикувахме за пръв път и един друг лист - списък с вината, които ни впечатлиха най-силно през годината, но са произведени в лимитирани количества (под 2000 бутилки). Такива вина са ценни не само заради своята рядкост, но и заради занаятчийския подход. Затова на празника на Трифон Зарезан по стар стил публикуваме листа с най-редките бутилки на България за 2014, които си струва да потърсите. За специален повод, а и не само...