Начало - За професионалисти
Статии и новини

Текст

Рубрики:

Виненото име на Риоха е темпранийо

Пенедес значи кава

Няма съмнение, че Пенедес (ударението е на последното е) е една от най-динамичните провинции на Каталуния, люлка на испанското изкуство, литература, философия, гастрономия, финанси и култура, а Барселона - епицентър на проявленията на творческия дух и заряд на гении като Хуан Миро, Салвадор Дали, Пикасо, Антонио Гауди, Пабло Касалс, Монсерат Кабайе, Хосе Карерас. На този фон виното отразява цяла култура, съсредоточавайки въжделения, стил и начин на живот.

Кастилските крале: Рибера дел Дуеро, Торо и Руеда

Трите испански региона, разположени в Северозападна Испания по бреговете на голямата река Дуеро в Испания и Дуро в Португалия, са, нека си го кажем направо, абсолютно непознати на българския потребител и почти напълно пренебрегнати от българския търговец.

Chardonnay от BG

Испания на виното

Испания е страна, в която виното е навсякъде и винаги. Испанците, в не по-малка степен от французите или италианците, вярват, че храната без вино е мерзка работа.

16 класически шардонета от Шабли

За Шабли сме писали и пак ще пишем. Всеки повод е добре дошъл да се върнем към името, превърнало се в синоним на шардоне - обичано, възхвалявано, отричано, имитирано повече от всяко друго вино. Преди дегустацията на шабли в този брой ви предлагаме кратко завръщане към корените.

Италия в мехурчета

Когато става дума за италианско пенливо, в съзнанието на повечето любители на вино изниква чаша златисто игриво просеко. И няма как да не е така. Чаша просеко е добър старт за следобедните срещи по италиански и перфектна компания за многобройните варианти на антипасти. Освен това просеко е номер едно пенливо вино от Италия по производство и износ, плътно следвано от обичаното и леко Moscato d’Asti.

Български совиньон блан, реколта 2012

Година след като Ясен Бориславов написа, че „българските вина от совиньон блан леко напомнят за комедийния сериал Всички обичат Реймънд, както и за популярната сентенция на Козма Прутков, че всеки моден шивач си има свой възглед за изобразителното изкуство", честта да обобщя резултатите и възгледите от последната ни дегустация на български совиньон блан се пада на мен.

Белите блендове на България - игра на въображението

Новите лица на ризлинг