Начало - За професионалисти
Статии и новини

Текст

Рубрики:

Испания на виното

Испания е страна, в която виното е навсякъде и винаги. Испанците, в не по-малка степен от французите или италианците, вярват, че храната без вино е мерзка работа.

16 класически шардонета от Шабли

За Шабли сме писали и пак ще пишем. Всеки повод е добре дошъл да се върнем към името, превърнало се в синоним на шардоне - обичано, възхвалявано, отричано, имитирано повече от всяко друго вино. Преди дегустацията на шабли в този брой ви предлагаме кратко завръщане към корените.

Италия в мехурчета

Когато става дума за италианско пенливо, в съзнанието на повечето любители на вино изниква чаша златисто игриво просеко. И няма как да не е така. Чаша просеко е добър старт за следобедните срещи по италиански и перфектна компания за многобройните варианти на антипасти. Освен това просеко е номер едно пенливо вино от Италия по производство и износ, плътно следвано от обичаното и леко Moscato d’Asti.

Български совиньон блан, реколта 2012

Година след като Ясен Бориславов написа, че „българските вина от совиньон блан леко напомнят за комедийния сериал Всички обичат Реймънд, както и за популярната сентенция на Козма Прутков, че всеки моден шивач си има свой възглед за изобразителното изкуство", честта да обобщя резултатите и възгледите от последната ни дегустация на български совиньон блан се пада на мен.

Белите блендове на България - игра на въображението

Новите лица на ризлинг

Елзаският ризлинг - събирателна гледна точка

За мен Елзас е много емоционална област, в абсолютен контраст на иначе консервативния си северноевропейски облик. Емоцията, предполагам се досещате, дойде от виното.

С вкус на Прованс

Розето е модерно! За това говори най-вече повишеният интерес на консуматорите, увеличеният му внос и непрекъснато увеличаващият се брой на български производители, които залагат на розовия цвят.

Траминерите на България

И така, отново стигнахме до новата ароматна вълна в началото на лятото - вината от сорта траминер, реколта 2012, made in Bulgaria.

Българските местни сортове