Начало - За професионалисти
Статии и новини

Текст

Рубрики:

DiVino TOP 20 за 2017 година, #18 и #17

Днес продължаваме със 17-то и 18-то вино сред избраните от нас топ 20 български вина за 2017 година. Ето ги и тях: #18 в DiVino Top 20 за 2017 Seven Generations Cuvee Cabernet Sauvignon & Merlot & Cabernet Franc 2012

DiVino TOP 20 за 2017 година, #20 и #19

Класацията DiVino TOP 50 се излъчва за седма поредна година и представлява нашата селекция от дегустираните през изминалата година (от 1 февруари 2017 до 31 януари 2018), вина, които най-много са впечатлили дегустационната комисия, а не непременно са получили най-високите точки, макар често едното да е отражение на другото.

Винаги е време за розе!

Прекрасните летни вечери са към своя край, но любовта към ароматното и освежаващо розово вино никога няма да ни напусне! Това му е хубавото на виното - винаги е до теб, когато е необходимо.

Ароматно лято

Едни от предпочитаните бели вина у нас това са белите вина от ароматни сортове. Сладостно-цветисти и сочно-плодови, те отдавна са в полезрението на ресторантьорите по морето и именно там, на черноморския бряг, пищните им аромати най-добре изпъкват в комбинация с превъзходни морски дарове и рибни деликатеси. Логично където има търсене да има предлагане!

Лятно бяло вино в интересни купажни вариации

Купажът е сред най-благодатните изразни средства във винарството и предлага практически неограничени възможности за създателите както на червени, така и на бели вина. Всъщност смесването на сортове датира дори по-отдавна отколкото чисто сортовите вина, по съвсем естествени причини. Но смесването на определени сортове, за да се получи конкретен резултат вече може да се нарече "висш пилотаж" във винарското изкуство...

Совиньон блан - отново на мода и това лято!

Един сорт повече от десет години владее сърцата, небцата и джобовете на българския ценител на белите вина и това е совиньон блан! След огромната популярност на совиньоните от Нова Зеландия българските производители съвсем естествено също се насочиха към сорта, който оригинално произхожда от сърцето на Франция - долината на Лоара. Разбира се повечето наши совиньон блани не са в стилистиката на новозеландските си събратя, но притежават тропическата сочност на "жълтите" совиньони от Лоара и по свой начин са атрактивни и освежаващи.

В Сакар като в Напа вали

Едно пътуване из избите в Източните Родопи и Сакар, които ние обобщено наричаме региона Сакар, ни накара да повярваме силно в бъдещето на българското вино. Затова ако сте позагубили надежда и нерадостни мисли са ви налегнали за бъдещето на Родината, идете на винен туризъм в Сакар. Съвсем сериозно.

Тероарно-коледни чудеса и пожелания

Преди седмица гледах отново филма Bottle shock и от тогава една реплика ми се е загнездила в главата: “Ако един от нас спечели, всички печелим, нали?“. Това го казва винопроизводител от Калифорния през далечната 1976, във връзка с участието на вина от Калифорния в легендарнат&

Ройтерс: Брекзит носи горчив вкус за храната и виното в Лондон

Подробностите около евентуалното излизане на Великобритания от Европейския съюз все още не са известни, но самата мисъл за Брекзит предизвиква сериозни опасения у мнозина британци. Това е изводът, който прави в анализа си за Ройтерс Естел Шърбън.

Италианският юг залага на автентичния звук при виното