Начало - За професионалисти
Статии и новини

Текст

Рубрики:

Совиньон блан - отново на мода и това лято!

Един сорт повече от десет години владее сърцата, небцата и джобовете на българския ценител на белите вина и това е совиньон блан! След огромната популярност на совиньоните от Нова Зеландия българските производители съвсем естествено също се насочиха към сорта, който оригинално произхожда от сърцето на Франция - долината на Лоара. Разбира се повечето наши совиньон блани не са в стилистиката на новозеландските си събратя, но притежават тропическата сочност на "жълтите" совиньони от Лоара и по свой начин са атрактивни и освежаващи.

Занаят: УИСКИ

Занаятчийството в съвременния му вид е едно своеобразно многопластово гранично поле, където се срещат научни знания и подходи от множество дисциплини, в едно със съвременни разбирания за устойчиво живеене; намесва се и интуицията на човека. Човекът, който прави продуктите и който е едновременно учен, артист, а ако щем и еколог, лаборант и така също хигиенист и огняр. Занаятчия. Темата ни тук са крафт напитките и в точност занаятчийските уискита. А най-вече ирландските крафт уискита.

В Сакар като в Напа вали

Едно пътуване из избите в Източните Родопи и Сакар, които ние обобщено наричаме региона Сакар, ни накара да повярваме силно в бъдещето на българското вино. Затова ако сте позагубили надежда и нерадостни мисли са ви налегнали за бъдещето на Родината, идете на винен туризъм в Сакар. Съвсем сериозно.

Тероарно-коледни чудеса и пожелания

Преди седмица гледах отново филма Bottle shock и от тогава една реплика ми се е загнездила в главата: “Ако един от нас спечели, всички печелим, нали?“. Това го казва винопроизводител от Калифорния през далечната 1976, във връзка с участието на вина от Калифорния в легендарнат&

Ройтерс: Брекзит носи горчив вкус за храната и виното в Лондон

Подробностите около евентуалното излизане на Великобритания от Европейския съюз все още не са известни, но самата мисъл за Брекзит предизвиква сериозни опасения у мнозина британци. Това е изводът, който прави в анализа си за Ройтерс Естел Шърбън.

Италианският юг залага на автентичния звук при виното

За “тейста” и посоката на българското вино след DiVino.Taste 2016

Обичате шардоне? Ние също!

Ароматно лято!

Траминерът и мускатът - двата най-ароматни бели сорта, винаги са имали своето място на рафта в българските магазини. Широката публика ги xаресва заради изразителните им цветисти аромати и вкус, но малко xора знаят, че истинските им партньори на масата са не салатите и леките предястия, а силно пикантната азиатска куxня. Пролетни рулца, тайландско къри, гарам масала и всички люти xрани са прекрасно допълнение към сладникавите аромати на роза, божур или индрише, които неизменно присъстват в чашата ви с мускат или траминер.

6 от най-добрите български совиньон блан от реколта 2015

Едва ли не задължителното за лятната отпуска ходене до морето от само себе си предполага удоволствието от големи количества морска храна. Българските совиньон блани са особено подходяща компания и затова divino.bg ви предлага една строга селекция, подредена азбучно, от актуалната реколта: Castra Rubra Sauvignon Blanc 2015