Начало - За професионалисти
Статии и новини

Текст

Рубрики:

Да, каберне фран има почва у нас. За Новата година - наздраве!

Сортът е вече достатъчно добре известен у нас, като ще спомена само, че българските енолози правят от него както забележителни купажи, така и сортови вина, на които е посветен настоящият дегустационен репортаж.

Cristal-но чисто!

Светът отново е шампанско. След седем години на тъга, разбирай спад в продажбите, 2015-та се приготвя да запише в архивите на Шампан рекордните 4,75 милиарда евро оборот, надминавайки 2007, когато 338,7 милиона бутилки напускат избите на региона и реализират 4,56 милиарда евро оборот. 52,8% от продажбите на шампанско се реализират във Франция, с особена сила през последните няколко месеца на годината. Логично, искрени са надеждите, че трагичните събития през ноември в Париж няма да сринат така добре започналата година.

На гости в Меди валей за началото на гроздобера

Реколта 2015 в Австрия – всички си отдъхват с облекчение

Тази година австрийското грозде успя да се запази въпреки горещото лято. Качеството ще е високо, а количеството - около средния добив. Виненото грозде трябваше да се справи с изключително горещото австрийско лято с пустинни дни и тропически нощи. Фермерите очакват добра като количество реколта, част от която ще е с отлично качество. Според Йоханес Шмукеншлагер, президент на Австрийската асоциация на лозарите, след трудната 2014 избите изчисляват тазгодишния обем на 2,4 – 2,5 милиона hl,

Очакваната реколта 2015

След катастрофата през изминалата година, която остави много лозя в плачевно състояние, сега, в навечерието на гроздоберната кампания 2015 е време да дадем кратки щрихи за реколтата у нас. Разбира се, че това са предварителни прогнози, но тъй като за първи път официално мои чуждестранни колеги журналисти потърсиха такава информация от мен, сметнах, че е удачно да проверя как вървят нещата из лозята на страната. Иначе по предишната тема - запитването много ме зарадва, защото за България вече започва да се говори все повече из международното винено пространство. Най-сетне!

Да-та и не-та когато купуваме вино

Наскоро прочетох една умна мисъл за виното: „Харесвам, когато сме на маса и разговаряме, да виждам проблясъците от бутилката с хубаво вино”, казана от Пабло Неруда, който се оказа, че бил чилийски поет и дипломат. И когато стане въпрос за хубаво вино, предполагам на всеки, който разбира от вино (но не както българина от футбол и политика), редовно му се налага да съветва приятели по телефона при избора им на вино в магазин. На мен поне ми се случва доста често и тук щe oпитам да дам няколко съвета за това какво да правим и какво не при избора на вино.

Ризлинг… за напреднали

Да кажа, че поредната ни дегустационна среща със сорта ризлинг бе просто приятна, ще е доста омаловажено. Има момент в живота на всеки винен любител, когато той стига до този сорт. Това обикновено не е в първите дни на неговото винено прохождане, но независимо дали по-­рано или по-­късно, един хубав ден съдбата ни среща с Крал Ризлинг. 

В Лондон променят традиционния начин за продаване на вино

Изглежда лавиците, пълни с бутилки от пода до тавана, постепенно изчезват от английските магазини за вино. Различни интерактивни и ангажиращи вниманието търговски идеи привличат жадните за нови преживявания и вино клиенти.

Белите купажи в България – религия или политика?

Създаването на купажно вино може да се окаже най-творческата част от работата на един енолог. В идеалната ситуация това е моментът, в който, след подробен и умозрителен процес на селекция, получаваш шанс да изразиш своята представа за стил и баланс – вълнуващ, защо не мистичен, макар и леко хазартен момент.

Совиньоните на България!