Начало - За професионалисти
Статии и новини

Текст

Рубрики:

За визитата на международната група журналисти и търговци в България, организирана от БАНЛВ или как се прави добър пиар

Шардоне от България, реколта 2013

Ето и нашата селекция от 30 шардонета, някои от които без дъб, а други - с дъб, но всички до едно - прекрасни и освежаващи! 

Шардоне или изкуството на дъбовата бъчва

Защо реших да сложа такова заглавие на репортажа си? Мисля, че повечето от винарите и винените ценители знаят добре каква е връзката между шардонето и дъба. За другите, накратко: тя е естествена като дишането, а у нас се приема за "неизбежна като данъчна декларация" (цитатът е от Тери Пратчет). Но - напълно сериозно - когато в българската изба се говори за шардоне, обикновено се има предвид шардоне с дъб.

Карълайн Гилби MW в търсене на автентични винени маршрути

“Има още много какво да учим, но преди всичко трябва да се научим да бъдем себе си по отношение на виното.” Това беше скритото послание на Карълайн Гилби MW при посещението й в България по покана на РЛВК Тракия. Срещнах се с нея по пътя й из тракийските изби, за да я попитам как възприема развитието на винения туризъм и потенциала на локалните ни сортове.

Особеностите на американския винен пазар

Най-голям консуматор на вино в света САЩ се очертават и като пазар с перспектива за феноменален растеж.

Тенденциите на световния винен пазар

Balkanieros’s уикенд

Balkan wines...Balkan flavors...Balkanieros...абе Балканско си беше в събота и неделя в градината на Гранд Хотел София. Балканско в смисъла на прословутата гостоприемност и блясък в очите.

Една анасонова вечер с Yeni Raki в Chef’s

След години опитване на безброй вина и хиляди други напитки си мислех, че много малко неща в тази област могат да ме изненадат. Но в живота обикновено е така, тъкмо си си повярвал и хоп зад ъгъла дебне изненада. Този път изненадата бе не каква да е, а лъвска и изключително приятна. Защо лъвска? Защото комшиите ни в Турция наричат националната си анасонова напитка Yeni Raki лъвско мляко (aslan sütü), заради високия алкохолен градус, който понякога достига 80% и защото, разреждайки я с малко вода по обясними причини, тя добива един нежно облачно млечен вид.

Новите бели вина на новия свят

Реколта 2014 ще остане в историята като едно от нелюбимите деца на винарите в Европа. Но дали това е така и в южното полукълбо, се питах преди в DiVino да дегустираме над 20 бели вина нов свят от реколта 2014.

Великденски предложения за червено вино с агнешко

Дните след Великден по традиция са свързани с възраждащия се живот. Един от най-непреходните обичаи е поднасянето на агнешко месо на трапезата. Агнето се свързва с Агнеца Божи и от там народните обичаи се явяват естествено продължение на християнските традиции.