Начало - За професионалисти
Статии и новини

Текст

Рубрики:

Ризлинг… за напреднали

Да кажа, че поредната ни дегустационна среща със сорта ризлинг бе просто приятна, ще е доста омаловажено. Има момент в живота на всеки винен любител, когато той стига до този сорт. Това обикновено не е в първите дни на неговото винено прохождане, но независимо дали по-­рано или по-­късно, един хубав ден съдбата ни среща с Крал Ризлинг. 

В Лондон променят традиционния начин за продаване на вино

Изглежда лавиците, пълни с бутилки от пода до тавана, постепенно изчезват от английските магазини за вино. Различни интерактивни и ангажиращи вниманието търговски идеи привличат жадните за нови преживявания и вино клиенти.

Белите купажи в България – религия или политика?

Създаването на купажно вино може да се окаже най-творческата част от работата на един енолог. В идеалната ситуация това е моментът, в който, след подробен и умозрителен процес на селекция, получаваш шанс да изразиш своята представа за стил и баланс – вълнуващ, защо не мистичен, макар и леко хазартен момент.

Совиньоните на България!

За визитата на международната група журналисти и търговци в България, организирана от БАНЛВ или как се прави добър пиар

Шардоне от България, реколта 2013

Ето и нашата селекция от 30 шардонета, някои от които без дъб, а други - с дъб, но всички до едно - прекрасни и освежаващи! 

Шардоне или изкуството на дъбовата бъчва

Защо реших да сложа такова заглавие на репортажа си? Мисля, че повечето от винарите и винените ценители знаят добре каква е връзката между шардонето и дъба. За другите, накратко: тя е естествена като дишането, а у нас се приема за "неизбежна като данъчна декларация" (цитатът е от Тери Пратчет). Но - напълно сериозно - когато в българската изба се говори за шардоне, обикновено се има предвид шардоне с дъб.

Карълайн Гилби MW в търсене на автентични винени маршрути

“Има още много какво да учим, но преди всичко трябва да се научим да бъдем себе си по отношение на виното.” Това беше скритото послание на Карълайн Гилби MW при посещението й в България по покана на РЛВК Тракия. Срещнах се с нея по пътя й из тракийските изби, за да я попитам как възприема развитието на винения туризъм и потенциала на локалните ни сортове.

Особеностите на американския винен пазар

Най-голям консуматор на вино в света САЩ се очертават и като пазар с перспектива за феноменален растеж.

Тенденциите на световния винен пазар