Начало - За професионалисти
Статии и новини

Текст

Рубрики:

Balkanieros’s уикенд

Balkan wines...Balkan flavors...Balkanieros...абе Балканско си беше в събота и неделя в градината на Гранд Хотел София. Балканско в смисъла на прословутата гостоприемност и блясък в очите.

Една анасонова вечер с Yeni Raki в Chef’s

След години опитване на безброй вина и хиляди други напитки си мислех, че много малко неща в тази област могат да ме изненадат. Но в живота обикновено е така, тъкмо си си повярвал и хоп зад ъгъла дебне изненада. Този път изненадата бе не каква да е, а лъвска и изключително приятна. Защо лъвска? Защото комшиите ни в Турция наричат националната си анасонова напитка Yeni Raki лъвско мляко (aslan sütü), заради високия алкохолен градус, който понякога достига 80% и защото, разреждайки я с малко вода по обясними причини, тя добива един нежно облачно млечен вид.

Новите бели вина на новия свят

Реколта 2014 ще остане в историята като едно от нелюбимите деца на винарите в Европа. Но дали това е така и в южното полукълбо, се питах преди в DiVino да дегустираме над 20 бели вина нов свят от реколта 2014.

Великденски предложения за червено вино с агнешко

Дните след Великден по традиция са свързани с възраждащия се живот. Един от най-непреходните обичаи е поднасянето на агнешко месо на трапезата. Агнето се свързва с Агнеца Божи и от там народните обичаи се явяват естествено продължение на християнските традиции.

Национални вина на националния празник!

Този път 3 март се пада по време на пости и макар, че повечето постни ястия се поднасят с бели вина или с по-леки червени, у нас традицията на празника е да се пие червено. Ето няколко предложения за червени вина от местни сортове, отличени като съотношение качество/цена в категориите сделка и изгодна покупка. Честит празник от целия екип на DiVino и наздраве! Мелник

Мавруд и блендове с мавруд

Най-доброто от редките бутилки

През 2013 заедно с класацията ТОП 50 публикувахме за пръв път и един друг лист - списък с вината, които ни впечатлиха най-силно през годината, но са произведени в лимитирани количества (под 2000 бутилки). Такива вина са ценни не само заради своята рядкост, но и заради занаятчийския подход. Затова на празника на Трифон Зарезан по стар стил публикуваме листа с най-редките бутилки на България за 2014, които си струва да потърсите. За специален повод, а и не само...

#1 в DiVino Топ 10 за 2014

Maryan Reserve 2012 DiVino рейтинг 4 91 точки 43 лв. Производител: Марян

#2 в DiVino Топ 10 за 2014

BV by Enira 2010 DiVino рейтинг 4 92 точки 72 лева Производител: Домейн Беса валей Произход: България, Тракийска низина, с. Огняново (Пазарджик) Deja Vu? Имате ли усещане, че нещата някак се повтарят? Вероятно да, след като второто място в класацията ни отново е заето от вино, което сме свикнали да виждаме сред най-награждаваните български вина. Съвсем заслужено!

#3 в DiVino Топ 10 за 2014

Castra Rubra Butterfly’s Rock Single Vineyard 2010 DiVino рейтинг 4 92 точки 35 лв. Производител: Телиш/Кастра Рубра