Начало - За професионалисти
Статии и новини

Текст

Рубрики:

Никос Смирноф: "България прави много добри вина като качество/цена"

Никос Смирноф е новият изпълнителен директор на Белведере Дистрибуция и Домейн Менада. Поема компанията едва през август тази година (2014) и вече стана популярно лице след множество публикации и интервюта из пресата, касаещи състоянието на старозагорската винарна. Решихме да проверим от първа ръка какво се случва с Домейн Менада в момента и да разберем малко повече за плановете на новия й мениджър.

Българският рубин и неговите блендове

През 2010 в анкетата, която тогава проведохме сред читателите на DiVino, рубинът се оказва най-харесваният български сорт, като изненадващо изпреварва традиционните местни лидери мавруд и мелник. Дали 4 години по-късно тази тенденция се е запазила? И как изглеждат актуалните вина от този сорт? Това бяха въпросите, които най-много ме вълнуваха преди тематичната ни дегустация на вина от сорта рубин и неговите блендове.

За Дефилето на младото вино и някои мисли за реколта 2014

Лятото продължава: две розета от широка мелнишка лоза

Независимо дали сме в разгара на лятото или към края му, времето за розета съвсем не е приключило. Вили Гълъбова от DiVino представя две вина от сорта широка мелнишка лоза и една нейна разновидност. Любопитното е, че едно от вината е пенливо…

Лятно предложение: две български вина от мискет!

Вили Гълъбова от DiVino представя две български вина от сорта мискет. Чудесно предложение за летните месеци!

Лятно предложение: две български розета от мавруд!

Вили Гълъбова и Ясен Захариев предлагат две чудесни български розета, направени от сорта мавруд. Ще останете изненадани, колко различни могат да бъдат розовите вина от този местен сорт.

Лятно предложение: две български вина от димят и тамянка

В разгара на лятото, Вили Гълъбова и Ясен Захариев представят две вина от местните български сортове димят и тамянка. Какво да очакваме от тях? Вижте във видеото!

Мода или тенденция - възходът на розето от Прованс

След обстойния материал на Ефросия Благоева и Яна Петкова за Прованс и неговите особености, ви предлагаме кратко интервю с "бащите" на съвременното провансалско розе, станало етикет на южната френска област - Саша Лишин (на снимката) и Бернар Елоа от Château d’Esclans. По-надолу ще откриете и нашата селекция от розета за този сезон. Лято е, пийте повече розе!

Шардоне от България, реколта 2012

Шардонето отдавна се е наложило като най-популярния бял винен сорт и България не прави изключение от световната тенденция. Няма сериозна голяма или малка винарна, нова или по-стара, която да не разчита на него.

Защо точно шардоне?

Шардонето е най-популярният бял винен сорт. Факт. Няма винена страна, в която този сорт да не е на особена почит. Нещо повече - около него най-често е развит гръбнакът на бялата винена индустрия. Дори в страни като Индия и Уругвай, които не се славят с винарски традиции, първите стъпки са свързани с шардонето.