Начало - За професионалисти
Статии и новини

Текст

Рубрики:

Лятно предложение: две български вина от мискет!

Вили Гълъбова от DiVino представя две български вина от сорта мискет. Чудесно предложение за летните месеци!

Лятно предложение: две български розета от мавруд!

Вили Гълъбова и Ясен Захариев предлагат две чудесни български розета, направени от сорта мавруд. Ще останете изненадани, колко различни могат да бъдат розовите вина от този местен сорт.

Лятно предложение: две български вина от димят и тамянка

В разгара на лятото, Вили Гълъбова и Ясен Захариев представят две вина от местните български сортове димят и тамянка. Какво да очакваме от тях? Вижте във видеото!

Мода или тенденция - възходът на розето от Прованс

След обстойния материал на Ефросия Благоева и Яна Петкова за Прованс и неговите особености, ви предлагаме кратко интервю с "бащите" на съвременното провансалско розе, станало етикет на южната френска област - Саша Лишин (на снимката) и Бернар Елоа от Château d’Esclans. По-надолу ще откриете и нашата селекция от розета за този сезон. Лято е, пийте повече розе!

Шардоне от България, реколта 2012

Шардонето отдавна се е наложило като най-популярния бял винен сорт и България не прави изключение от световната тенденция. Няма сериозна голяма или малка винарна, нова или по-стара, която да не разчита на него.

Защо точно шардоне?

Шардонето е най-популярният бял винен сорт. Факт. Няма винена страна, в която този сорт да не е на особена почит. Нещо повече - около него най-често е развит гръбнакът на бялата винена индустрия. Дори в страни като Индия и Уругвай, които не се славят с винарски традиции, първите стъпки са свързани с шардонето.

Розетата от България над 12 лева - все по-добри

Горе-долу по това време на годината правим обзор на розовите вина - по-малко или повече финансово неангажиращи, от Северна България, от долината на Струма, от Сакар, от Прованс...

25 розета от България между 9 и 12 лева

Розе за всеки джоб

Преди двайсетина години на българския пазар имаше само едно розе – От Южния бряг. Днес повечето изби правят поне по едно. По-рано розетата бяха предимно от каберне совиньон, сега са от всякакви сортове – пино ноар, мерло, сира, гренаш, мелник, каберне фран, марселан, каладок. Не само у нас, но и по света това е най-интензивно растящият сегмент от винения пазар. За последните пет години световното потреблението на розета се е увеличило с около 30%.

Недоизпята песен за една неначената реколта