Начало - За професионалисти
Статии и новини

Текст

Рубрики:

Розетата от България над 12 лева - все по-добри

Горе-долу по това време на годината правим обзор на розовите вина - по-малко или повече финансово неангажиращи, от Северна България, от долината на Струма, от Сакар, от Прованс...

25 розета от България между 9 и 12 лева

Розе за всеки джоб

Преди двайсетина години на българския пазар имаше само едно розе – От Южния бряг. Днес повечето изби правят поне по едно. По-рано розетата бяха предимно от каберне совиньон, сега са от всякакви сортове – пино ноар, мерло, сира, гренаш, мелник, каберне фран, марселан, каладок. Не само у нас, но и по света това е най-интензивно растящият сегмент от винения пазар. За последните пет години световното потреблението на розета се е увеличило с около 30%.

Недоизпята песен за една неначената реколта

Фрагменти от Чили

Споменаването на Чили в България не звучи екзотично и според мен най-голяма роля за това има чилийското вино. Дългите рафтове с надпис „Чили“ са обичайно явление в специализираните магазини за вино от Лондон до Младост 4 и това недвусмислено свидетелства за значението на чилийското вино на световния и в частност на българския пазар.

С чаша вино из Рона

Нека Новата година започне ... с мерло!

Не за пръв път мерлото е тема на нашите дегустации и няма как да е последна. Мерлото е така неразривно свързано с българското виноделие и така близо до душата на българския консуматор, че за мнозина звучи едва ли не като синоним за червено вино от наш си местен сорт. Разбира се, намират се и такива, които напълно го отричат, и тук няма как да не спомена разразилата се мерлофобия след филма Sideways, но слава богу тази крайност и отричане не засегнаха винопийците по нашите ширини.

Сира в бутилката

Сира + вионие = Dream team?

Едновременната ферментация на сира и вионие не само, че не е забранена, тя е историческа - по бреговете на Северна Рона във Франция се практикува от повече от 500 години. Местните за Северна Рона сира и вионие често са били засаждани един до друг и смесването им се превръща в традиция. Писмени източници от XVIII век (Faujas de Saint-Fond, 1781) споменават за практиката към сирата да се добави „... малко количество бяло грозде, както се прави в Тен (Tain)” (градчето Tain-l'Hermitage е един от винените центрове на Северна Рона). 

Mundus Vini 2013: за медалите, промените и маркетинга

В края на август и началото на септември в Нойщат, Германия се проведе за 13-ти път международният винен конкурс Mundus Vini. За тринайсетте години от своето съществуване, той се роди и порасна, за да стане един от най-уважаваните винени конкурси на континентална Европа.