Начало - За професионалисти
Статии и новини

Текст

Рубрики:

Фрагменти от Чили

Споменаването на Чили в България не звучи екзотично и според мен най-голяма роля за това има чилийското вино. Дългите рафтове с надпис „Чили“ са обичайно явление в специализираните магазини за вино от Лондон до Младост 4 и това недвусмислено свидетелства за значението на чилийското вино на световния и в частност на българския пазар.

С чаша вино из Рона

Нека Новата година започне ... с мерло!

Не за пръв път мерлото е тема на нашите дегустации и няма как да е последна. Мерлото е така неразривно свързано с българското виноделие и така близо до душата на българския консуматор, че за мнозина звучи едва ли не като синоним за червено вино от наш си местен сорт. Разбира се, намират се и такива, които напълно го отричат, и тук няма как да не спомена разразилата се мерлофобия след филма Sideways, но слава богу тази крайност и отричане не засегнаха винопийците по нашите ширини.

Сира в бутилката

Сира + вионие = Dream team?

Едновременната ферментация на сира и вионие не само, че не е забранена, тя е историческа - по бреговете на Северна Рона във Франция се практикува от повече от 500 години. Местните за Северна Рона сира и вионие често са били засаждани един до друг и смесването им се превръща в традиция. Писмени източници от XVIII век (Faujas de Saint-Fond, 1781) споменават за практиката към сирата да се добави „... малко количество бяло грозде, както се прави в Тен (Tain)” (градчето Tain-l'Hermitage е един от винените центрове на Северна Рона). 

Mundus Vini 2013: за медалите, промените и маркетинга

В края на август и началото на септември в Нойщат, Германия се проведе за 13-ти път международният винен конкурс Mundus Vini. За тринайсетте години от своето съществуване, той се роди и порасна, за да стане един от най-уважаваните винени конкурси на континентална Европа. 

Виненото име на Риоха е темпранийо

Пенедес значи кава

Няма съмнение, че Пенедес (ударението е на последното е) е една от най-динамичните провинции на Каталуния, люлка на испанското изкуство, литература, философия, гастрономия, финанси и култура, а Барселона - епицентър на проявленията на творческия дух и заряд на гении като Хуан Миро, Салвадор Дали, Пикасо, Антонио Гауди, Пабло Касалс, Монсерат Кабайе, Хосе Карерас. На този фон виното отразява цяла култура, съсредоточавайки въжделения, стил и начин на живот.

Кастилските крале: Рибера дел Дуеро, Торо и Руеда

Трите испански региона, разположени в Северозападна Испания по бреговете на голямата река Дуеро в Испания и Дуро в Португалия, са, нека си го кажем направо, абсолютно непознати на българския потребител и почти напълно пренебрегнати от българския търговец.

Chardonnay от BG