Начало - Статии и новини - Новини - #1 за 2019
Новини
   

#1 за 2019

27 март 2020

Уважаеми читатели и любители на българското вино, продължаваме серията от публикации, където представяме в обратен ред вината от DiVino TOP 50 за 2019. Вече сме на топ 10, на крачка от финала. Това е деветата поредна класация, която дегустационният екип на DiVino прави въз основа на целогодишните редовни дегустации.  Тук може да прочетете как дегустираме, кои са членовете на дегустационния екип и как се определя DiVino TOP 50 и съответно TOP 10.

 

#1 Midalidare Estate Brut n/v  

регион: Източна Тракия
сорт: шардоне 
алк.: 12 %
произведени бутилки: 3245


С гордост ви представяме първото българско пенливо вино, което заслужи безспорна победа в тазгодишната DiVino TOP 50 за 2019. За втори път в деветгодишната история на класацията вино #1 не е червено, но за първи път то е пенливо - естествено пенливо от класа! 
Немалко са винените проекти и изби у нас, които стартираха много силно и амбициозно, но малцина запазиха кривата възходяща. По какво си приличат всички те? По безкрайните часове работа, по безсънните нощи, по изследователския си дух, любопитство и 100% отдаденост. Година след година, реколта след реколта, когато трудностите идват, за да ги мобилизират още повече...
Призьор в тази класация е изба Мидалидаре в село Могилово, между Чирпан и Стара Загора. Екипът им вече над десетилетие полага неимоверни усилия, разширявайки бизнес проектите си стъпка по стъпка, разумно и плавно. В резултат на изключителната им любов към този тип вина преди няколко години стартира пенливият им проект. И с дебюта си получи заслужено признание. В духа на световните винарските практики и вековната традиция в утвърдени винарски области, Midalidare Brut е въплъщение на чистата пенлива радост - искрящо, ефирно, свежо и сухо! По качество и стил то е съизмеримо с върховите образци на пенливия елит.  
Началото е сложено преди повече от 10 години, когато след внимателно проучване на тероара поетапно се засаждат нови лозя от сортовете шардоне, пино ноар и пино мьоние. В съзвучие с винарската философия на Мидалидаре се изгражда нова винарна, където под вещото ръководство на агрономите Франческо Фоголин и Иван Колаксъзов и енолозите Марко Зизиоли, Николай Катеров и Александър Алексиев се създава пенливата напитка. Виното е произведено изцяло по традиционен метод, с ферментация в бутилка, минимум 24 месеца съзряване върху утайката и е направено с изключително внимание върху детайла.
Поздравления за екипа на Мидалидаре за вдъхновението, търпението и майсторската работа!
И наЗДРАВЕ!

.

Дегустационна характеристика

към останалите вина в класацията