Начало - Статии и новини - Сортове - Сира
Сортове
   

Сира

01 февруари 2010, DiVino

сира

Синоними на сира:

Това са пети сира и шираз

Лист:

Средно голям, най-често петделен, слабо нарязан, завит и вълнист, мрежесто набръчкан до дребномехурест, особено в близост до клинообразния или лирообразен опашен вряз, четинесто-мъхеста долна страна.

Грозд:

Средно голям, цилиндричен, леко крилат, сбит; зърната са малки до средни, отчетливо елипсовидни, с тънка ципа.

Характеристики:

Доста късно напъпване, средно силен растеж, по-слабо плодовити долни пъпки, въпреки това със сравнително висока плодовитост, устойчив на заболявания, чувствителен по време на цъфтеж; нуждае се от горещи лета, за да узрее напълно.

Вино:

Много тъмен цвят, богато на танини, с нотки на виолетки (особено в младите вина), пипер, месо, къпина и смола в аромата и вкуса; в северната част на долината на Рона се прави висококачествено вино от този сорт, което е много подходящо за отлежаване в нови барици.

Значение:

Едно от най-благородните червени вина; първоначално е бил разпространен единствено в долината на Рона, но през последните двайсет години засадените площи са се увеличили десетократно особено в Южна Франция, където е високо ценен като cépage améliorateur (подобряващ сорт). В Австралия “шираз” от самото начало доминира сред червените вина във всички категории на качество.