01 февруари 2010, DiVino
Това са пети сира и шираз
Лист:
Средно голям, най-често петделен, слабо нарязан, завит и вълнист, мрежесто набръчкан до дребномехурест, особено в близост до клинообразния или лирообразен опашен вряз, четинесто-мъхеста долна страна.
Грозд:
Средно голям, цилиндричен, леко крилат, сбит; зърната са малки до средни, отчетливо елипсовидни, с тънка ципа.
Характеристики:
Доста късно напъпване, средно силен растеж, по-слабо плодовити долни пъпки, въпреки това със сравнително висока плодовитост, устойчив на заболявания, чувствителен по време на цъфтеж; нуждае се от горещи лета, за да узрее напълно.
Вино:
Много тъмен цвят, богато на танини, с нотки на виолетки (особено в младите вина), пипер, месо, къпина и смола в аромата и вкуса; в северната част на долината на Рона се прави висококачествено вино от този сорт, което е много подходящо за отлежаване в нови барици.
Значение:
Едно от най-благородните червени вина; първоначално е бил разпространен единствено в долината на Рона, но през последните двайсет години засадените площи са се увеличили десетократно особено в Южна Франция, където е високо ценен като cépage améliorateur (подобряващ сорт). В Австралия “шираз” от самото начало доминира сред червените вина във всички категории на качество.
Празничната церемония&дегустация DiVino TOP 50 ще се състои на 22 март, събота, в Event Space 2020, София, Малкото НДК, бул. България 1.