Начало - Статии и новини - Вино - Как се прави червено вино
Вино
   

Как се прави червено вино

28 януари 2010, DiVino

Как се прави червено вино?

Тук вече няма грешка. Червените вина наистина са червени. Могат да бъдат лилаво-червени или бледо керемидено червени, или рубинено червени, но със сигурност са червени.
Те се правят от грозде с червен или пурпурно синкав цвят.
Разбира се, най-очевидната разлика между червеното и бялото вино е в цвета. Червеният цвят се получава, когато безцветния гроздов сок остане в контакт с ципите на червеното грозде по време на ферментация и поеме цвета им. Освен цвета гроздовите ципи дават на виното и танин - вещество, което представлява важна част от вкуса на червеното вино. Съдържанието на танин в червеното вино всъщност е основната разлика между червените и белите вина.
Като цяло червените вина са по-сложни от белите вина, т.е. при тяхното дегустиране се усещат много повече аромати и вкусови компоненти (което е логично, като се има предвид, че те съдържат най-малко едно нещо в повече от белите, а именно - танин).
Те се различават също така много повече в стиловете, отколкото белите. Това се дължи отчасти на факта, че технолозите разполагат с повече средства за стилизиране на дадено червено вино (т.е. повече начини да манипулират виното, да променят отделни фази от производствения процес, за да получат накрая определен вид или стил вино, който те искат). Например, ако винарите оставят сока в контакт с ципите за дълго време, виното става по-таниново, по-тръпчиво в устата, като силен чай (силно таниновите вина могат да накарат венците ви леко да изтръпнат, усещате чувство на стипчивост). От друга страна, ако винарите изцедят сока от ципите по-бързо, виното е по-меко и по-малко таниново.
Предполагаме, че по-голямата част от читателите ни добре знаят, че червените вина се консумират по-често заедно с храна, отколкото като самостоятелно питие.

Червено вино за дълголетие

+ Червеното вино наистина е ключът към здравето и дълголетието и това се доказа в средата на 90-те години на XX век. То съдържа едно вещество, наречено ресвератрол (един от полифенолите в червеното вино), което е идеалният провокатор за дълголетие на клетката! Факт.

- Заедно с това, в червеното вино има и доста хистаминни съединения, които се възпиремат много добре от 99% от хората, но е възможно да предизвикат чувствителност у някого.

Друг, обсъждан от заинтересованите аспект на виното и здравето, е съдържанието на сулфити в него.

Съдържа сулфити

Серният двуокис (диоксид), съединение, получено от сяра и кислород, се получава естествено в много малки количества по време на ферментацията. Винарите също го добавят. Серният двуокис е за виното това, което e за хората комбинацията от аспирин и витамин B комплекс - чудното лекарство, което лекува всякакви болести и предотвратява други. Серният двуокис е антибактериално вещество, което не позволява на виното да се превърне в оцет. То спира действието на дрождите, за да не продължи ферментацията на сладките вина, след като са вече в бутилката. Той е антиоксидант, който поддържа виното свежо и непокътнато от демона, наречен кислород. Независимо от тези негови магически свойства винарите се опитват да използват серен двуокис възможно най-малко, защото повечето вярват в максимата, че колкото по-малко добавяш към едно вино, толкова по-добре - точно както много хора предпочитат да приемат минимално количества лекарства.

Около 5% от астматиците са силно чувствителни към сулфитите. За да ги защити, закона постановява на етикета на всяко вино, което съдържа повече от 10 милионни части сулфити да пише “Съдържа сулфити”.