Начало - Статии и новини - Дегустационни репортажи - Българският траминер - малък ароматен остров
Дегустационни репортажи
   

Българският траминер - малък ароматен остров

12 май 2011, Яна Петкова

Траминер

При траминера средно положение няма, неговите напрягащи сетивата аромати и трудното му комбиниране с храна подтикват към любов или омраза от пръв поглед.

Траминерът е не толкова ароматният и по-светъл на цвят предшественик на гевюрцтраминера, носещ името на селцето Трамин (Tramin/Termeno) в Южен Тирол, сега в Италия. В различни страни, включително и у нас, името му често се използва като синоним на гевюрцтраминера. Модата във виното през последните петдесет години обръща гръб на леко ориенталските му аромати и днес пазарното значение на сорта е почти символично. С изключение на Елзас, където сортът е класифициран като благороден, но там става дума за гевюрцтраминер, както и за уникални по рода си тероар и стилистика на вината.

България също се явява малък ароматен остров, съдейки по активното присъствие на traminer в портфолиото на избите. Със сигурност хората от Трамин биха се зарадвали на вдъхновената отдаденост, която българските изби и пазар изпитват към сорта. Ако някой може да ми обясни защо, ще се радвам да го изслушам.

Сортът не е от лесните - нито на лозето, нито в избата, а още по-малко пък в чашата. Достигането на висок алкохолен процент не е проблем, едновременно с това нивото на киселинност може да бъде опасно ниско понякога, а резултатът често са тежки, тромави вина с неприкрита горчивина във вкуса. Принципно комбинирането му с храна е кулинарно предизвикателство, но в България честотата на поръчване на траминер с пържоли и шопска салата е невероятно висока. Тук със сигурност не става дума за сомелиерски съображения, а много повече за вълшебната формула, споделена ми от една средностатистическа българка: "Аз не разбирам много от вино и като трябва да поръчам нещо, това обикновено е траминер от Хан Крум".

Траминер в България

Траминерът у нас има митична известност, издигаща го над винените моди на момента. Той винаги ще се продава.

Бидейки наясно с този факт, DiVino реши да направи обзор на българския траминер към сегашния пазарен момент. Получи се показаната по-долу селекция от 16 вина.

Няколко бележки по нея:

* Ценовата ножица при този сорт обхваща стойности от 7 до 20 лева. Разтворило се е горното й рамо: преобладават цените равни и по-големи на 10 лева.

* За Traminer Winemaker's selection 2009 и Vinex Preslav Golden Age Traminer 2008 може да се каже, че се отдалечават от Хан Крум, но със страшна скорост се доближават до Елзас, т.е. до истината за този сорт. Те са истинска находка за ценители, но хората, които поръчват traminer, защото не знаят какво друго да поръчат, не биха се сприятелили с тях. Същото се отнася и за Levent Grand Selection Traminer 2010, както и за Nikolaevo Rossidi Gewürztraminer 2009, като все пак при втория става въпрос за гевюрцтраминер.

* Домейн Бойар и Катаржина Естейт излизат на пазара с нови предложения, които се отличават с изчистен и съвременен подход както при етикетите, така и при стилистиката на вината.

* Като цяло ароматните профили са станали по-умерени и сдържани в сравнение с преди няколко години.

* На места все още се забелязват тромави и нагарчащи тела, но приятната изненада е забелязващата се все по-често свежест. Когато я има, парчетата от пъзела на този древен сорт (родител на почти всички големи бели сортове) се наместват по-бързо и лесно.

Ето траминерите, които участваха в нашата дегустация:

Golden Age Traminer 2008 Винекс Преслав

Rossidi Gewürztraminer 2009 Росиди, Николаево

Levent Grand Selection Traminer 2010 Винарска къща Русе

Code Traminer 2010 Домейн Бойар

Traminer Winemakers selection 2009 Хан Крум

Der Traminer 2010 Катаржина Естейт

Grape Traminer 2010 Домейн Бойар

Levent Traminer 2010 Винарска къща Русе

Terra Antika Traminer 2009 Хан Крум

Pomorie Traminer 2009 Черноморско злато, Поморие

Levent Traminer & Vrachanski Misket 2010 Винарска къща Русе

Sant’ Ilia Traminer 2010 Едоардо Миролио

Cycle Gewürztraminer 2010 Братя Минкови

Khan Krum Traminer 2009 Хан Крум

LS Traminer 2009 Ловико Сухиндол

EM Traminer 2010 Едоардо Миролио

В комисията бяха Юлия Костадинова, Яна Петкова, Емил Коралов и Ясен Захариев.