01 февруари 2010, DiVino
Пино шардоне, морийон блан, жентил блан
Лист:
Изразено петоъгълен, симетричен, слабо нарязан, клинообразен среден дял, леко набръчкан, лирообразен опашен вряз, гладка долна страна.
Грозд:
Средно голям, цилиндричен, сбит, леко крилат; зърната са сферични, жълти до кехлибарени.
Характеристики:
Ранно напъпване, лесен за отглеждане; вероятно произлиза от пино блан, в листата и гроздовете им има по-малко разлики, отколкото се твърди.
Вино:
Вкусът се различава в зависимост от произхода и винификацията; в района на Шабли се долавят нотки на зелена ябълка, в по-южните части – на пъпеш, дори с нюанси на цитрус и банан; на по-силните шардонета често се приписва вкус на масло или ядки; най-подходящото за отлежаване в барици бяло вино.
Значение:
Шардоне е класически бял бургундски сорт и съставна част на висококачествени шампански вина; калифорнийски и австралийски шардонета попадат в групата на първокласните вина; през последните десетилетия беше шумно рекламиран сорт, но тази тенденция вече отминава.
На DiVino.Taste 2024 бяха представени близо 600 вина на 87 производители пред повече от 5500 професионалисти, ценители и винолюбители.