Начало - Статии
Енциклопедия

Мискет сандански

Синоними, вариации и клонове

Мискет червен

Синоними: Турска ружица (Сърбия), Търнова (Шумен), Синя теменуга (Враца), Ромащина (Търново), Сунгурларски мискет.

Винените чаши

Рубин

Синоними:Няма

България - климат и почви

Климатът в България е умерено-континентален, с топло лято и сравнително хладна зима. Сумата на годишните валежи е между 470 и 953 л/кв.м. Средната температурна сума, необходима за лозата, е между 3500 и 3700°С. Почвите са изключително разнообразни - канелени и сиви горски почви, хумусно-карбонатни, излужени черноземи и алувиално-ливадни, включващи и дълбоки, и плитки песъчливи почви. Те са много благоприятни за развитието на лозата, за доброто узряване на гроздето и за получаването на качествени бели и червени вина.

Елзас

Силно оспорваната в древността област, съставляваща днес източната граница на Франция се различава значително от останалите винени региони на страната. Дългите години принадлежност към немската култура са оставили отпечатъка си не само върху местната архитектурата, език и гастрономия, но и върху стилистиката на вината. Органолептичните характеристики, както и оформлението на етикета на елзаските вина контрастира донякъде с френския подход за подчиняване на сорта на географския произход.

Лангедок

Най-динамично развиващите се винарски райони на Франция се намират в южната част на страната, където е именно областа Лангедок-Русийон. Лозята на Лангедок-Русийон (Languedoc-Roussillon) са изключително обширни и с невероятно разнообразие от тероари, но малко хора знаят, че става дума за най-голямата винарска област в света. Лозовите масиви се простират от подножието на Пиренеите чак до делтата на река Рона и са на територията на четири департамента. От тази област идват 40 % от френските вина.

Нова Зеландия

Нова Зеландия и Австралия отдавна не са екзотични дестинации в света на виното. Тъкмо напротив, през последните десетилетия това са едни от най-сериозните играчи в категорията „Нов свят”. И докато Австралия е емблематична със своя интензивен, и богат на подправки и алкохол шираз, то запазената марка на Нова Зеландия е нейният удивителен, свеж и изпълнен с енергия совиньон блан.

Димят

Синоними: Дамят (Сливенско), Семендра (Русенско), Смедеревка (Македония, Сърбия), Семендру (Румъния), Дертония (Турция).

Мавруд

Синоними: Качивела (Поморие, Бургас), Каушанскый (Бесарабия). Лист: Голям, овален, силно нарязан, петделен, мъхнат. Петурата е с мрежесто набръчкана повърхност. Горните врязове са дълбоки, затворени, но понякога - отворени, лировидни. Долните врязове са плитки, с ли