Начало - Статии и новини - Сортове - Мерло
Сортове
   

Мерло

01 февруари 2010, DiVino

мерло

Синоними на мерло:

Мерло ноар, план медок, семийон руж

Лист:

Средно голям, мрежесто набръчкан до дребномехурест, петделен, със заострени зъби, силно нарязан, лировиден опашен вряз, с мрежеста мъхнатост по долната страна.

Грозд:

Средно голям, крилат, коничен, рехав; зърната са малки до средни, заоблени до леко елипсовидни.

Характеристики:

Ранно напъпване, цъфтеж и зреене; силен растеж; гроздето се развива най-добре на прохладни места с добро водоснабдяване.

Вино:

Плодово, хармонично, с меко тяло и копринена текстура – най-подходящият партньор за каберне совиньон в Медок; Мерло е основен сорт в Сент-Емийон и Померол, където от него се правят вина с превъзходни качества; отлежава по-бързо от каберне совиньон, но му липсва неговата трайност.

Значение:

Много добре се приспособява към различни места и климатични условия; наред с другите му качества това също е фактор за все по-нарастващото му разпространение в световен мащаб; изключително популярен сред калифорнийските винопроизводители и сред ценителите на виното от последното десетилетие на ХХ век.