Начало - Статии и новини - Дегустационни репортажи - Българският совиньон блан 2011
Дегустационни репортажи
   

Българският совиньон блан 2011

20 август 2012, Ясен Бориславов

совиньон блан

Българските вина от совиньон блан леко напомнят за комедийния сериал Всички обичат Рейманд, както и за популярната сентенция на Кузма Прутков, че всеки моден шивач си има свой възглед за изобразителното изкуство. Повечето БГ винарни през последните години се опитват да предложат собствено разбиране за този сорт и резултатите са общо взето разнопосочни. Някои вина са много добри, други са по-скоро интересни, а трети ... предизвикват усмивка.

Самият сорт е доста „гъвкав” и според почвите, климата и спецификите на тероара показва различни характеристики. Обикновено се говори за два основни стила – „зелен” и „жълт”. При първия носът е подчертано свеж с нюанси на прясна трева и коприва, като може да има също акценти на зелена чушка, аспержа, бръшлян и други растителни аромати в зелената гама. За много типичен и сортов се смята ароматът на чемшир, който по-безцеремонните дегустатори оприличават с котешка урина. При втория тип носът е по-зрял и освен тревисти тонове може да има нюанси на круша, пъпеш, цвят от бъз, липа, акация, тропически плод, мед (и пречен хляб, ако част от виното е било в контакт с дъб). Това разделение в стиловете е условно, защото при много от добрите совиньони нюанси от зелената гама често се оказват съчетани с жълтата стилистика.

Произход на Совиньон Блан

Сортът произхожда от Бордо, но като еталон за качество най-често се сочат вина от долината на Лоара (Sancerre и Pouilly-Fume). Така е било до средата на 80-те години, когато винари от Нова Зеландия решават да предложат своя възглед за совиньона и сравнително скоро той се налага като световна мода. Днес почти всички сериозни винарски страни го отглеждат, поради което и увлечението на българските производители по совиньона не би трябвало да изглежда странно.

В дегустацията на DiVino бяха включени 23 вина от реколта 2011 (22 чисто сортови и един купаж със семийон), като половината от тях очертават по-скоро оптимистична перспектива за развитието на този сорт у нас.

Най-висока оценка (заслужено) получи EM Sauvignon Blanc 2011 на Миролио. Silver Angel Sauvignon Blanc 2011 на Мидалидаре е интригуващо вино с изявена свежест във вкуса, атрактивни нюанси на тропически плод, цветя и лимонова кора в аромата и продължителен, сочен финал.

Много добро вино, издържано в жълтата стилистика, е Levent Sauvignon Blanc 2011 на Винарска къща Русе. Носът е сочен с нюанси на ананас, праскова и маракуя, тялото е обемно, с приятна сладост и дълъг финал. Особен интерес в дегустацията предизвика Soroko на винарна Тохун заради неговия нежен и сложен нос с цветисти, плодови (круша) и зеленчуково-подправъчни акценти (прясна чубрица и чушка). Тялото е свежо и леко, със сравнително къс финал.
По-близо до зелената стилистика е Santa Sarah Sauvignon Blanc 2011. Носът е свеж, с усещане за прясно окосена трева, цвят от бъз, праскова и лек пушечен тон, тялото е сочно и балансирано със свеж финал.

Най-изразително сортов от дегустираните вина беше Quantum Sauvignon Blanc 2011 на Домейн Бойар. Носът е доминиран от тревисто-копривен тон с нюанси на тропически плод. Тялото е сочно и свежо с цитрус в завършека. Ако човек не знае, че виното е българско, лесно би го объркал новозеландски совиньон блан. Това, впрочем, е и виното с най-добро съотношение цена-качество.

На добър прием сред ценителите на българските бели вина може да разчита совиньонът Golden Age 2011 на Винекс Преслав. Носът е интензивен, но фин, с нюанси на зряла праскова, лайм и липа, а вкусът е сочен, с пикантна свежест в завършека.
Търсещите тропически акценти в носа и вкуса на совиньона сигурно биха оценили добре и 600 No Man’s Land на Дамяница.

Като цяло дегустираните вина навеждат към извода, че образът на българския совиньон блан е в развитие, но е по-близо до "жълтата", т.е. по-топлата и южна стилистика. Другият извод е, че усилията на българските винарни да винифицират този сорт често поднасят изненади, като немалка част от изненадите са по-скоро приятни.

Ето и дегустираните вина с техните оценки и анотации:

EM Sauvignon Blanc 2011 Едоардо Миролио

Cote de Danube Sauvignon Blanc 2011 Шато Бургозоне

Midalidare Sauvignon Blanc & Semillon Mogilovo Single Vineyard 2011 Мидалидаре

Quantum Sauvignon Blanc 2011 Домейн Бойар

Levent Sauvignon Blanc 2011 Винарска къща Русе

Pendar White 2011 Телиш/Кастра Рубра

Midalidare Silver Angel Sauvignon Blanc 2011 Мидалидаре

Santa Sarah Sauvignon Blanc 2011 Санта Сара

Sauvignon Blanc Golden Age 2011 Винекс Преслав

Maryan Sauvignon Blanc 2011 Марян

Vinolla Wines Enolla Single Vineyard Sauvignon Blanc 2011 Винола уайнс

Soroko Sauvignon Blanc 2011 Тохун

600 No Man’s Land Sauvignon Blanc 2011 Дамяница

Sauvignon Blanc Winemaker’s selection 2011 Хан Крум

Lopushna Sauvignon Blanc 2011 Лопушна

Logodaj Sauvignon Blanc 2011 Логодаж

Varna Sauvignon Blanc 2011 Винарска изба Варна

Chateau Copsa Arlecchino Sauvignon Blanc 2011 Шато Копса

Chateau De Val Sauvignon Blanc 2011 Шато де Вал

Chateau Copsa Zeyla Sauvignon Blanc 2011 Шато Копса

Sant' Ilia Sauvignon Blanc 2011 Едоардо Миролио

Vinolla Wines Eclipsia Sauvignon Blanc 2011 Винола уайнс

Black C. Sauvignon Blanc 2011 Санта Сара

В дегустацията участваха: Вили Гълъбова, Ефросия Благоева, Емил Коралов, Юлия Костадинова, Яна Петкова, Ясен Бориславов и Ясен Захариев.