20 март 2020
Уважаеми читатели и любители на българското вино, продължаваме серията от публикации, където представяме в обратен ред вината от DiVino TOP 50 за 2019. Вече сме на топ 10. Това е деветата поредна класация, която дегустационният екип на DiVino прави въз основа на целогодишните редовни дегустации. Тук може да прочетете как дегустираме, кои са членовете на дегустационния екип и как се определя DiVino TOP 50 и съответно TOP 10.
регион: Източна Тракия
сорт: каберне совиньон 55%, каберне фран 40%, мерло 5%
алк.: 14.2 %
произведени бутилки: 4886
На десето място в челната десетка на DiVino TOP 50 за 2019 е едно атрактивно и въздействащо вино с впечатляваща дълбочина. Класическите френски сортове каберне совиньон, мерло и каберне фран се развиват отлично в България, казват енологът Стефан Чоранов и собствениците Светла и Илия Иванови от винарна Марян. Те са създали купаж с преобладаващо каберне совиньон и са го оставили две години в бъчви, което е облагородило виното, запазило е плодовия характер, а е добавило заобленост на тялото и дълбочина на вкуса. Обичаме да правим купажи – сортовете взаимно се допълват и обогатяват, казват още от Марян. Гроздето е от 20-годишни лозя в землището на с. Асеновец, Новозагорско. И трите сорта са брани през септември 2016 – първо мерлото, а накрая, на 20, каберне совиньон. Част от сока е отточен за концентрация след смачкване, следва настройване на студено за 24 – 36 часа. Ферментацията е започнала при температура 15°С, бурната алкохолна ферментация е протекла в 4-тонни съдове от неръждаема стомана. Тихата и малолактична ферментация са в дъбови бъчви. Виното отлежава общо 24 месеца в дъб. До деветия месец сортовете съзряват поотделно, а след този срок се извършва купажирането и виното се връща в бъчвите за още 18 месеца.
.
Празничната церемония&дегустация DiVino TOP 50 ще се състои на 22 март, събота, в Event Space 2020, София, Малкото НДК, бул. България 1.