Начало - Статии и новини - Новини - #13 и #14 за 2019
Новини
   

#13 и #14 за 2019

17 март 2020

Уважаеми читатели и любители на българското вино, в поредица от публикации представяме в обратен ред вината от първата двайсетица на DiVino TOP 50 за 2019. Това е деветата поредна класация, която дегустационният екип на DiVino прави въз основа на целогодишните редовни дегустации.  Тук може да прочетете как дегустираме, кои са членовете на дегустационния екип и как се определя DiVino TOP 50 и съответно TOP 20.

 

#14 Villa Melnik Aplauz Syrah Reserve 2015  

регион: Долината на Струма
сорт: сира, клон 151 и клон 174
алк.: 14.5 %
произведени бутилки: 6000

В серията Aplauz се бутилират най-добрите едносортови вина на Вила Мелник, за които се полагат много специални грижи. Конкретното вино – мощно, плътно и атрактивно, е дело на енолога Момчил Миков. То е от 100% сира от собствени лозя в землището на с. Виногради, в слънчевия Мелнишки край с неговия преходно-средиземноморски климат. Двата клона сира са ферментирали поотделно и са блендирани след това. Блендът отлежава 18 месеца в дъбови барици първо зареждане от български, френски и канадски дъб. После виното съзряна и в бутилка, а бъчвите и бутилките се съхраняват в подземните тунели, вкопани в пясъчника при естествено постоянни температура и влажност на въздуха. Аплодисменти за всички, замесени в работата около Aplauz Reserve Syrah 2015!

 

Дегустационна характеристика

 

 

 

#13 Bratanov Syrah Sans Barrique 2016

регион: Сакар
сорт: сира
алк.: 14,5 %
произведени бутилки: 4720

Концепцията на тази хармонична и благородна сира е свързана с отчетлива типичност на сорта и чиста изява на тероара на Южен Сакар – виното е без никакъв контакт с дъб. Собствените насаждения на Братанови от сира са част от лозов масив от 22 ха, създаден в периода 2006-2008 в землището на с. Шишманово, община Харманли. Отглеждат се без напояване, без хербициди и се правят стъпки за преминаване към изцяло биологично земеделие. Виното е създадено от завършилата в Дижон (Франция) еноложка Мария Стоева. При реколта 2016 за първи път сирата (а и всички вина на Братанов) ферментира спонтанно само с естествената микрофлора от лозето. Освен че е изключително подходяща за отлежаване в дъб, оказва се, че сирата от Сакар е интересна и атрактивна и в натуралния си вид, без никакъв контакт с дървесина! 

Дегустационна характеристика

 

към останалите вина в класацията