Начало - Статии и новини - Новини - #2 за 2019
Новини
   

#2 за 2019

26 март 2020

Уважаеми читатели и любители на българското вино, продължаваме серията от публикации, където представяме в обратен ред вината от DiVino TOP 50 за 2019. Вече сме на топ 10, на крачка от финала. Това е деветата поредна класация, която дегустационният екип на DiVino прави въз основа на целогодишните редовни дегустации.  Тук може да прочетете как дегустираме, кои са членовете на дегустационния екип и как се определя DiVino TOP 50 и съответно TOP 10.

 

#2 Domaine Bessa Valley Enira Reserva 2015  

регион: Западна Тракия
сорт: мерло 60%, сира 33%, пти вердо 5%, каберне совиньон 2%
алк.: 14 %
произведени бутилки: 53 600

Вярна на стила си, и тази резерва на Домейн Беса валей ще ви очарова с френско изящество! Виното повтаря през годините с удивителна постоянност стила си, без да отстъпва на йота от качествата на първата, легендарната Enira Reserva 2004. И макар след близо 20 години вече Домейн Беса валей да имат и други вина в тежката категория като Grande Cuvee  и голямата Syrah, за най-заклетите им фенове тъкмо резервата изразява истинското лице на винарната. А тази реколта е великолепна - комплексно вино, но и фино, изключително хармонично и... вкусно. Вино за учебник!

Enira Reserva 2015 е купаж от четири сорта – мерло 60%, сира 33%, каберне совиньон 2% и пети вердо 5% и следва класическата френска технология за производство на качествени вина. Гроздето се селектира внимателно още на лозето и след това повторно в избата, като идеята е само най-добрият плод да бъде приет. Селекцията е на Марк Дворкин и граф Стефан фон Найперг, а философията им е да произведат вино с плътно тяло и отлична хармония, което да се реализира, едва когато е напълно завършено, но и да може да отлежава поне още няколко години. Самото вино е създадено от Светослав Джуров и Марк Дворкин. А гроздето е от прочутите лозя на Беса Валей в землището на с. Огняново, Пазарджик, местност Зад баира, които вече са 19-годишни. Виното е отлежало 18 месеца в 50% нови и 50% второ напълване френски дъбови бъчви.

.

Дегустационна характеристика

към останалите вина в класацията