25 март 2020
Уважаеми читатели и любители на българското вино, продължаваме серията от публикации, където представяме в обратен ред вината от DiVino TOP 50 за 2019. Вече сме на топ 10. Това е деветата поредна класация, която дегустационният екип на DiVino прави въз основа на целогодишните редовни дегустации. Тук може да прочетете как дегустираме, кои са членовете на дегустационния екип и как се определя DiVino TOP 50 и съответно TOP 10.
регион: Западна Тракия
сорт: мавруд
алк.: 14.5 %
произведени бутилки: 20 000
Малко неща мога да се добавят за голямата Vinica, която с реколта 2013 стана #1 в класацията DiVino TOP 50 за 2016 г. Като че ли всичко вече е казано. Всъщност никога няма да спрем да го повтаряме - това е едно от най-разпознаваемите български вина като стил, като концепция и като ароматно-вкусов профил. Великолепна изработка, почти изцяло продукт на ръчен труд, прекрасните му вкусови качества, концентрация и киселини се дължат на комплекс от фактори, но най-вече на две неща: методът апасименто (засушаване на зърната, характерн за вината амароне) и биологичното земеделие, към което преминаха винарите от Загрей още през 2013.
Първите лозя на семейната изба са засадени в района между Пловдив и Първомай още през 1998 година. Винарната на семейство Костадинови се намира близо до село Поповица и от 2013 е сертифицирана съгласно европейските стандарти за биоземеделие. Зад вината на Загрей стоят Димитър Костадинов и главният технолог Татяна Стефанова със своя екип. Първата реколта Vinica Mavrud е от 2007. Комбинацията от местен сорт, посаден на подходящото място, и отлично упражнен занаят с трудния за отглеждане и винифициране мавруд, дават едно екстрактно и многопластово вино с характер, собствен стил и дълбочина. Реколта 2017 безспорно е една от най-добрите за Vinica!
.
Празничната церемония&дегустация DiVino TOP 50 ще се състои на 22 март, събота, в Event Space 2020, София, Малкото НДК, бул. България 1.